main logo
643

Rise.md: Autoritățile nu reușesc să potrivească scenariul expulzării

Autoritățile Republicii Moldova nu reușesc să-și potrivească scenariul în cazul profesorilor turci scoși forțat din țară luna trecută.

Rise.md: Autoritățile nu reușesc să potrivească scenariul expulzării

Am pus cap la cap informații, documente și declarații și am găsit două mari neconcordanțe:

- Serviciul de Informații și Securitate (SIS) nu știe cu precizie ce procedură legală a folosit pentru a-și justifica operațiunea antitero. „Stați un pic, am folosit expulzare sau îndepărtare de pe teritoriul țării?”.

- Nici Olga Poalelungi, șefa Biroului Migrație și Azil (BMA), nu știe când a semnat documentele prin care dascălii au fost transformați în teroriști periculoși. „E mai ușor să aperi un fals decât un adevăr”.

În cazul lor există o singură notă a SIS, întocmită cu două luni înainte de vizita din 17-18 octombrie 2018, la Chișinău, a președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan.

RISE Moldova face inventarul nepotrivirilor din acest caz.

CE (NU) SPUNE SIS-UL
În ziua de 6 septembrie SIS informează: „Șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declarați indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova”. Operațiunea, potrivit aceluiași comunicat, a fost realizată de Centrul Antiterorist al SIS.

Ulterior instituția revine cu o precizare, menționând: „nicio persoană nu a fost reținută […], dar au fost expulzate din țară”.

Citește întregul articol pe rise.md.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării