main logo
3128

RISE: Consultanții politici ruși din jurul candidatului Igor Dodon

În pragul campaniei pentru prezidențiale, mai mulți consultanți politici din Federația Rusă au aterizat în Republica Moldova.

RISE: Consultanții politici ruși din jurul candidatului Igor DodonFoto: Rise.md

Așa-numiții polit-tehnologi au debarcat la Chișinău cel mai probabil cu acordul Kremlinului, după cum sugerează un expert rus, într-o discuție cu un reporter RISE incognito, transmite Știri.md.

RISE Moldova a reușit să identifice 8 dintre ei, surprinzându-i în compania mai multor deputați socialiști, dar și a purtătoarei de cuvânt a candidatului Igor Dodon. Mai mult, unii dintre ei au vizitat frecvent sediul central al Partidului Socialiștilor și chiar au intrat ziua în amiaza mare la Președinție.

Staff-ul lui Dodon a negat contactele cu consultanții ruși pe tot parcursul primului tur al scrutinului prezidențial. Asta, deși însuși Igor Dodon a „deconspirat” trei polit-tehnologi, după ce i-a filmat în noiembrie 2019, când socialistul Ion Ceban a câștigat Primăria Capitalei.

Vineri, 2 octombrie 2020: De dimineață, Igor Dodon, președintele în exercițiu al Republicii Moldova, se lansează în campania electorală. Formal este candidat independent la prezidențiale, și nu din partea Partidului Socialiștilor (PSRM), formațiune pe care a condus-o oficial până în 2016.

La eveniment, desfășurat pe un drum în construcție, Dodon îi are alături pe Irina Vlah, bașcanul autonomiei găgăuze, cât și mai mulți socialiști, printre care Zinaida Greceanîi, Elena Hrenova, Alexandr Nesterovschi, Vladimir Odnostalco, Bogdat Țîrdea și Vlad Batrîncea. Ultimul are și rol de moderator, dar și de lider al grupului de inițiativă pentru susținerea lui Dodon la funcția de președinte.

În aceeași zi, îi surprindem pe Batrîncea și Odnostalco în parcarea de lângă Pretura sect. Râșcani al capitalei, în compania unui grup de persoane. Printre ele, Ludmila Muntean, purtătoarea de cuvânt a candidatului Igor Dodon, dar și cel puțin șase cetățeni ai Federației Ruse. La un moment dat, unul dintre ei urcă într-o mașină condusă de Ludmila Muntean și, împreună, părăsesc parcarea.

La un oficiu de la demisolul unui bloc locativ de pe str. Serghei Lazo din Chișinău, aflat la circa 600 de metri distanță de sediul central al PSRM, dis-de-dimineață sosesc deputații socialiștii Nichita Țurcan și Adela Răileanu.

Oaspeții comunică intens cu un bărbat și o femeie, după care sunt conduși în birou. Periodic, ies împreună la o țigară, iar discuțiile animate continuă și afară.

În următoarele zile, la oficiul de pe str. Serghei Lazo au venit cel puțin încă doi vizitatori de vază. Unul e Gaik Vartanean, deputat socialist și membru al Comisiei parlamentare pentru politică externă. Altul este Vitalie Dragancea, consilier al prim-ministrului Ion Chicu până în iulie 2020. Și ei s-au întreținut cu același bărbat și aceeași femeie alături de care au fost surprinși deputații Țurcan și Răileanu.

Gazdele oficiului de pe str. Serghei Lazo sunt doi cetățeni ai Federației Ruse: Iuri Gudilin și Olga Grak.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării