30 iulie, 15:48
148
0
Rezultatele raportului Comisiei parlamentare pentru controlul finanțelor
30 iulie, 15:48
148
0

Comisia parlamentară pentru controlul finanţelor publice a prezentat joi raportul de activitate pentru primul semestru al anului 2020.

Foto: parlament.md

Potrivit agenţiei Infotag, preşedintele Comisiei, Igor Munteanu, a menţionat în cadrul unui briefing că au fost depistate greşeli şi discrepanţe serioase în rapoartele financiare prezentate de către instituţiile statului, transmite Știri.md

Potrivit lui, "suma mijloacelor care nu sunt indicate în rapoarte este estimată la 46 mlrd. lei, din care 13,4 mlrd. lei revin agenţiei "Moldsilva", 721 mil. lei Ministerului Apărării, 211 mil. lei Ministerul Economiei şi Infrastructurii, 8,8 mil. lei Agenţiei Servicii Publice, 5 mil. lei Comisiei Electorale Centrale".

Munteanu a subliniat, de asemenea, problema achiziţiilor publice ineficiente, căci "în perioada 2018-2020, din această cauză s-au pierdut circa 108 mil. lei".

"A treia problemă este gestionarea ineficientă a proprietăţii publice. De exemplu, nu au fost înregistrate aproximativ 302 mii hectare care fac parte dintr-o gospodărie silvicolă cu o suprafaţă totală de 337 mii hectare, aflată sub jurisdicţia "Moldsilva". De asemenea, agenţia a atras atenţia Comisiei prin faptul că nu a reînnoit toate contractele de arendă existente în perioada 2017-2019, pierzând astfel circa 42,8 mil. lei", a spus Munteanu.

Potrivit lui, "circa 32% din teritoriul total al Republicii Moldova (cu excepţia teritoriului din stânga Nistrului) sau circa 10 mii de kilometri pătraţi nu sunt incluşi în Registrul bunurilor imobiliare şi nu au proprietar".

De asemenea, el a menţionat cheltuirea ineficientă a resurselor. De exemplu, "43% din toate proiectele realizate din contul Fondului Naţional pentru Dezvoltare Regională în sumă de 800 mil. lei nu au atins obiectivele stabilite şi nu au avut niciun impact asupra dezvoltării regionale".

"Un alt exemplu este proiectul de amenajare a Lacului Sărat din Cahul, care a fost compromis complet din cauza intereselor străine şi a incompetenţei, în pofida investiţiilor statului de 11 mil. lei", a spus deputatul.

El consideră că această situaţie a apărut din cauza "managementului iresponsabil şi a evidenţei precare a rapoartelor financiare în instituţiile de stat, a insuficienţei controlului intern, a rotaţiei personalului şi din cauza numirilor politice în funcţii de conducere".

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter