main logo
31117

Reniță cere Bucureștiului să urgenteze procesul de redobândire a cetățeniei române

Peste 230.000 de dosare pentru redobândirea cetățeniei române depuse de moldoveni din 2017 până acum, se află în proces de examinare la autoritățile de peste Prut.

Reniță cere să fie urgentat procesul de redobândire a cetățeniei româneColaj: știri.md

În acest context, deputatul Iurie Reniță le cere oficialilor de la București să găsească soluții pentru a urgenta procesul, transmite Știri.md

"Recent am făcut cunoștință cu statistica oficială, care mi-a generat, deopotrivă și sutelor de mii de cetățeni în așteptare, un sentiment de preocupare – 1) dosare înregistrate: 2017 - 94.916; 2018 - 100.157; 2019 - 100.147; 2) dosare soluționate prin ordin: 2017 - 85.307; 2018 - 47.157; 2019 - 43.551; 3) dosare în lucru: 230.389 (!).

Îmi aduc aminte de anii 2010–2015, când am reușit, împreună cu autoritățile statului român și cu implicarea directă a dlui Președinte Traian Băsescu, să deblocăm redobândirea cetățeniei după o perioada mult prea îndelungată de “înghețare” a procesului respectiv. Atunci a existat suficientă voință politică și acțiuni concrete, care au reaprins speranța sutelor de mii de basarabeni că, în sfârșit, vor redeveni și ei cetățeni români cu acte în regulă. A fost un efort comun, la care, în funcție de posibilități, am contribuit și eu în calitate de Ambasador al Chișinăului la București", a spus deputatul. 

Iurie Reniță consideră că e necesară implicarea personală a Ministrului Predoiu și a noului președinte al ANC, lucru pe care îl solicit respectuos ambilor demnitari ai statului român.

"Deopotrivă, consider că ar fi indicat, dincolo de dreptul legal și istoric al basarabenilor la redobândirea cetățenii, să se purceadă la o evaluare exigentă a persoanelor care au compromis, profanat și defăimat, în mod demonstrativ și sfidător atât România, cât și cetățenia română, chiar fiind deținătorii acesteia. Regretabil, dar “nu ducem lipsă” de cei care mai ieri operau cu cuvinte gen “frați români”, iar astăzi deja vorbesc de “ocupația română” doar ca să intre și mai mult în grațiile Moscovei. 

Dacă autoritățile de la București au vreo problemă în identificarea lor, vă asigur că basarabenii care au redobândit cetățenia părinților și a buneilor noștri din respect, dragoste și mândrie față de Neam și de Țară, vor ajuta să-i identifice pe cei care manifestă o atitudine profund ostilă și agresivă față de tot ce-i românesc aici, în Republica Moldova, și peste hotarele ei", a adăugat Reniță. 

Astfel, deputatul face apel către toți factorii politici guvernamentali și autoritățile române cu responsabilități în domeniul redobândirii cetățeniei să intervină urgent, "astfel ca cei peste 230.000 de basarabeni din lista de așteptare să poată spune deschis, cu demnitate și cu bucurie la depunerea jurământului: “Mândru că sunt român!”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării