main logo
2967

Regnum: Plahotniuc și Dodon pregătesc legitimizarea relației

Impasul coaliției în Moldova, care s-a format după alegeri, îi determină de nevoie pe vechii parteneri politici – liderul PSRM, Președintele Igor Dodon, și principalul oligarh al Moldovei, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc – să-şi legitimeze relaţiile.

Regnum: Plahotniuc și Dodon pregătesc legitimizarea relației

Potrivit agenţiei Infotag, această opinie a fost exprimată joi, pe site-ul agenţiei de presă ruse Regnum, expertul Vladislav Nikitin, care a amintit că, „în esenţă, ei de mult se susţin în privinţa chestiunilor importante ale politicii moldovenești, transmite Știri.md.

De exemplu, PDM și PSRM au schimbat împreună sistemul electoral al Republicii Moldova în cel mixt, ceea ce a permis Partidului Democrat să aducă mai mulți deputați în Parlament decât îi permitea antiratingul său. 

„Adică vechea relaţie „discreditară” a liderului socialiştilor cu liderul democrat, despre care toţi vorbeau în Moldova, necesită acum un fel de perfectare justificată: interesele binomului cer ca această „căsătorie civilă” să fie legitimată în Parlament”, spune autorul.

Potrivit lui, în același timp, liderii PSRM și PDM „îşi doresc mult ca uniunea lor să pară o necesitate obiectivă, dictată de grija pentru popor și stat”.

„Nici Dodon, nici Plahotniuc nu doresc noi alegeri anticipate. În primul rând, aceasta nu este o chestie „de familie și, în al doilea rând, aceasta este prea scump și imprevizibil. PDM și PSRM încearcă să demonstreze că uniunea lor se va produce ca și cum ar fi din disperare, deși aceasta a existat de mult. Se pare că anume din acest motiv Partidul Socialiştilor a început să pună condiții PDM pentru „contractul de căsătorie”: în ajun, liderul formal al PSRM, Zinaida Greceanîi, a declarat că socialiștii nu vor intra în nicio coaliție până la recunoașterea oficială a mandatelor. Reiese că partidul lui Igor Dodon cere mai întâi „înscrierea” socialiștilor în Parlament, iar apoi perfectarea căsătoriei politice - așa cum cere datoria și țara”, notează expertul.

În opinia sa, „indiferent de cum s-ar încheia aceste peripeții, trebuie să le reamintim „tinerilor căsătoriţi” că povestea lor de iubire de mult este urmărită cu un interes deosebit către actualii și deja foștii prieteni”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării