main logo
1569

Regimul fără vize cu UE: Ce problemă trebuie să rezolve Moldova

Comisia Europeană constată într-un raport că Republica Moldova, alături de alte șapte state continuă să îndeplinească cerințele privind liberalizarea vizelor și că circulația fără vize aduce în continuare beneficii economice, sociale și culturale statelor membre ale UE și țărilor partenere.

Regimul fără vize cu UE: Ce problemă trebuie să rezolve MoldovaFoto: Deschide.md

Comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson susține că procesul de liberalizare a vizelor este un instrument puternic pentru promovarea reformelor, inclusiv în domeniul justiției și securității, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.md.

"Acest proces facilitează contactele interpersonale și consolidează legăturile dintre UE și cetățenii din Balcanii de Vest și din țările Parteneriatului Estic. De-a lungul anilor, am văzut progrese semnificative ale partenerilor fără vize care ne consolidează relațiile. Sunt necesare eforturi continue pentru a menține aceste realizări”, a declarat Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson,

Toate țările au continuat să ia măsuri pentru prevenirea și combaterea crimei organizate, inclusiv prin cooperare operațională cu forțele de ordine ale statelor membre.

Acordurile bilaterale de implementare a Planului comun de acțiune UE-Balcanii de Vest referitor la combaterea terorismului reprezintă o etapă importantă în abordarea domeniilor-cheie prioritare, inclusiv prevenirea tuturor formelor de radicalizare și extremism violent, precum și provocările generate de revenirea teroriștilor străini și a familiilor acestora.

Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare în abordarea problemelor de securitate generate de provocările ce țin de criminalitate:

• Grupurile infracționale organizate din majoritatea țărilor raportate continuă să fie active în traficul ilicit de arme de foc și de diverse produse interzise (în special droguri și tutun).

• Se așteaptă ca toate țările partenere să mențină și să intensifice cooperarea operațională de prevenție cu Agențiile UE și acestea sunt încurajate să consolideze cooperarea transfrontalieră în asigurarea respectării legislației cu statele membre ale UE.

• Corupția la nivel înalt rămâne o problemă în toate țările vizate de acest raport.

Potrivit raportului, Moldova și Ucraina au suferit în mod special de pe urma fraudelor bancare, înregistrând puține progrese în urmărirea penală a celor implicați și în procesul de recuperare a activelor fraudate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării