main logo
730

Referendumul republican consultativ, declarat valabil de CEC

Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat valabil referendumul consultativ privind reformarea Parlamentului Moldovei.

Referendumul republican consultativ, declarat valabil de CEC

Potrivit raportului publicat de CEC, la prima întrebare de la referendum au participat 1 144 261 alegători, ceea ce constituie 39,78%, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

La a doua întrebare a referendumului au participat 1 143 397 alegători, ceea ce reprezintă 39,74%. Numărul participanţilor depăşeşte o treime din numărul persoanelor incluse în lista alegătorilor. Aceasta înseamnă că referendumul este declarat valabil. 

La întrebarea "Sunteţi pentru reducerea numărului deputaţilor din Parlament de la 101 la 61?", 744 529 de alegători au ales opţiunea "Pentru", iar 266188 - opţiunea "Contra".

La întrebarea "Sunteţi pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputaţii din funcţie dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile lor?", 808 266 alegători au răspuns "Pentru", iar 202 497 de cetăţeni - "Contra".

Hotărârea CEC privind participarea cetăţenilor la referendumul consultativ republican din 24 februarie 2019 va fi transmisă Curţii Constituţionale. Alte acţiuni nu se preconizează, deoarece referendumul a avut un caracter consultativ şi nu comportă efecte juridice.

Decizia de a organiza referendumul în ziua alegerilor a fost luată de majoritatea parlamentară la iniţiativa Partidului Democrat în noiembrie anul trecut. Pentru desfăşurarea acestuia, a fost modificată legislaţia electorală, deoarece Codul Electoral interzicea desfăşurarea unui referendum în ziua alegerilor. Anterior, Uniunea Europeană şi OSCE au criticat autorităţile moldoveneşti pentru ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, care nu admit posibilitatea retragerii mandatului de deputat. Conform Constituţiei Republicii Moldova, "orice mandat imperativ este nul".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării