main logo
608

Referendum propus de Dodon. Tiraspol: Am decis deja aderarea la Rusia

Propunerea înaintată de Preşedintele Igor Dodon de a desfăşura un referendum privind reintegrarea Moldovei şi Transnistriei "contravine principiilor de bază ale democraţiei şi nu are nimic de-a face cu mecanismul realist de a găsi formula finală pentru soluţionarea politică a conflictului".

Plebiscit propus de Dodon. Tiraspol: Am decis deja aderarea la RusiaTiraspol: Viitorul Transnistriei decis cu votul cetățenilor, nereal

Potrivit agenţiei Infotag, astfel a comentat MAE al Transnistriei declaraţiile recente ale Preşedintelui RM în legătură cu problematica soluţionării politice definitive a relaţiile dintre Moldova şi Transnistria printr-un referendum, transmite Știri.md

Ministerul de Externe al regiunii susţine că însăşi ideea unui referendum "este destul de progresivă pentru sistemul politic moldovenesc", "un nou cuvânt în politica Moldovei", dar consideră că "judecând după protestele poporului, mult mai necesară ar fi scoaterea la votul naţional a problemelor cu adevărat importante pentru cetăţeni, legate de definirea vectorului de dezvoltare ulterioară a însăşi RM".

MAE aminteşte că, "în Transnistria, în cei 28 de ani de independenţă, au avut loc şapte referendumuri cu privire la problemele de importanţă de stat, inclusiv aprobarea cursului de independenţă, adoptarea Constituţiei, precum şi consolidarea vectorul său de dezvoltare ulterioară, aprobat prin referendumul din 17 septembrie 2006, care este independenţa şi aderarea liberă la Federaţia Rusă".

"Poporul Transnistriei, ca purtător al suveranităţii şi singura sursă de putere, şi-au făcut deja alegerea liberă, independentă", se spune în comentariu.

Referindu-se la declaraţiile lui Dodon precum că după referendum va urma retragerea trupelor ruseşti din regiune, MAE al regiunii a reamintit că "prezenţa militarilor ruşi în Transnistria este consolidată în RMN şi la nivel legislativ în baza rezultatelor referendumului naţional din 1995, iar partea transnistreană este categoric împotriva retragerii lor".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării