main logo
574

Referendum 2019. Candu acuză opoziția de dreapta de fățărnicie

Andrian Candu acuză opoziția de dreapta de fățărnicie pentru apelurile de a boicota referendumul.

Referendum 2019. Candu acuză opoziția de dreapta de fățărnicie

„Comportamentul opoziţiei, în special al reprezentanţilor blocului electoral ACUM, este ciudat, deoarece acum şase luni ei colectau semnături şi promovau ideea reducerii numărului de deputaţi, iar astăzi le cer cetăţenilor să boicoteze referendumul consultativ (cu privire la reducerea numărului de deputaţi în parlament de la 101 la 61)", susţine preşedintele Parlamentului, vicepreşedintele Partidului Democrat (PDM), Andrian Candu, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

În cadrul unui briefing de presă după şedinţa conducerii PDM, el a spus că opoziţia "a speculat şi a manipulat opinia publică, înşelând cetăţenii".

„Reiese că ei sunt împotriva ideii unui Parlament mai compact şi posibilităţii de a rechema deputatul, idee susţinută de circa 80% din locuitorii Moldovei. Reiese că Maia Sandu şi Andrei Năstase (copreşedinţii blocului ACUM - "I.") sunt împotriva acestei idei", a spus Candu.

Referindu-se la ideea introducerii mecanismului de revocare a deputaţilor din circumscripţiile uninominale, el a amintit că PDM a propus introducerea acestuia încă în timpul campaniei în susţinerea sistemului electoral uninominal. 

„Atunci, reprezentanţii opoziţiei care fac parte acum din blocul ACUM ne reproşau că vrem să impunem mecanismul de rechemare fără a ne consulta cu poporul. Iar acum, când vrem să aflăm opinia societăţii, Sandu şi Năstase îi îndeamnă pe oameni să nu participe la referendum", susţine speakerul. 

Potrivit lui, în pofida speculaţiilor opoziţiei, problema retragerii mandatului de deputat va fi discutată cu Comisia de la Veneţia după desfăşurarea referendumului şi în funcţie de rezultat.

Candu a reiterat că referendumul este organizat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare pentru a economisi bani şi a adăugat că la referendum va fi pusă o întrebare referitoare la parlament, deci nu este nimic în neregulă cu combinarea acestui referendum cu alegerile legislative.

În 2016, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr intenţiona să iniţieze un referendum privind alegerea Preşedintelui prin votul direct al cetăţenilor, demiterea şefului statului, reducerea numărului de deputaţi şi anularea imunităţii parlamentare. Partidul a prezentat la CEC 400 mii de semnături în sprijinul referendumului, însă CEC a refuzat să organizeze referendumul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării