main logo
320

Recomandarea unui oficial din Franța aflat în vizită în Moldova

Secretarul de stat pentru afaceri europene al Franței, Amelie de Montchalin, încurajează autoritățile moldovenești să pună în aplicare intențiile de combatere a corupției, cele de consolidare a statului de drept și independenței justiției, așa ca aceasta să aducă schimbări concrete pentru țară.

Recomandarea unui oficial din Franța aflat în vizită în MoldovaFoto: Ipn.md

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Oficialul francez a reafirmat angajamentul Franței în susținerea reformelor din Republica Moldova, așa ca Guvernul să poată oferi speranță și oportunități tuturor cetățenilor ei. Valorile europene nu sunt doar un concept, vorbim despre un instrument care să permită fiecărui cetățean să trăiască într-un stat de drept. „Asta înseamnă că trebuie să luptăm împotriva corupției și să ne asigurăm că puterea judiciară este absolut independentă”, a spus Amelie de Montchalin.

În cadrul discuțiilor de la Chișinău a fost abordat și subiectul conflictului transnistrean. „Cuvintele cheie care ar descrie aceste discuții este că avem dezideratul de a avea o reglementare politică durabilă și solidă a unui conflict care durează deja de prea mult timp”, a spus Amelie de Montchalin.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a subliniat, la rândul său, că vizita oficialului francez reconfirmă sprijinul Franței pentru Moldova și dialogul politic cu Uniunea Europeană. „Astăzi am dezvoltat acest dialog așa ca Moldova să poată fi reconectată la spațiul european după mai mulți ani de probleme”, a declarat ministrul.

Nicu Popescu susține că pe subiectul reglementării transnistrene se vrea avansarea cu sprijinul partenerilor europeni. La alt subiect,  ministrul a mai spus că pentru Moldova este foarte importantă participarea sa pe dimensiunea francofoniei și anume promovarea limbii franceze și a culturii franceze în Moldova.

Oficialul francez a avut o întrevedere și cu președintele Igor Dodon. Șeful statului a remarcat că în cadrul discuțiilor au abordat cele mai importante chestiuni ale agendei bilaterale, menționând caracterul strategic al acestora. „Am constatat intensificarea dialogului între Moldova și Franța în mai multe domenii de interes comun”, menționează președintele, citat într-un comunicat de presă.

Și prim-ministrul Maia Sandu a mulțumit părții franceze, în cadrul întrevederii cu Amelie de Montchalin, pentru sprijinul acordat în susținerea Guvernului de la Chișinău în consolidarea democrației în Republica Moldova. Premierul a accentuat că implementarea Acordului de Asociere RM-UE rămâne o prioritate pentru agenda de reforme a Guvernului.

Tot astăzi, Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze au semnat o Scrisoare de Intenție, privind finanțarea proiectului de reabilitare și modernizare a liniei de cale ferată Chișinău – Ungheni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării