main logo
556

Recep Erdogan la Comrat: Turcia va continua să susțină locuitorii din Găgăuzia

Turcia, cum a fost în trecut, și de acum încolo va continua să susțină locuitorii din Găgăuzia. Este angajamentul președintelui Recep Tayyip Erdogan, care a efectuat joi, 18 octombrie, o vizită în regiune.

Erdogan la Comrat: Turcia va continua să susțină locuitorii din Găgăuzia

Alături președintele Igor Dodon și bașcanul regiunii, Irina Vlah, Recep Erdogan a participat la inaugurarea oficială a casei de cultură, a unei grădinițe, dar și a sediului medical de diagnostic din Comrat. De asemenea, președintele turc a susținut un discurs în Piața Adunării Populare a Găgăuziei, relatează Știri.md cu referire la IPN.

În cadrul conferinței de presă cu participarea celor trei demnitari, Recep Erdogan a declarat că pe parcursul zilei de joi, la Chișinău, a avut ocazia să aibă discuții valoroase bilaterale și au fost semnate acorduri importante, atât în cadrul întrevederii cu președintele Igor Dodon, cât și premierul Pavel Filip. Oficialul a menționat că pe parcursul ultimilor 16 ani, în care a fost și premier, apoi președinte, și-a dorit foarte mult să ajungă la Comrat. „Suntem fericiți să vedem că Moldova și Găgăuzia sunt demne să trăiască în pace și liniște din anul 1994 și până în prezent. Rudele noastre găgăuze, care sunt elementele principale ale Moldovei, formează legătura de sânge dintre noi și Moldova, pe care o considerăm o țară învecinată. Existența acestei zone, Găgăuzia, face ca relațiile moldo-turce să devină și mai importante, și mai speciale”, a declarat președintele turc.

Președintele Igor Dodon a declarat că Turcia a jucat un rol important în asigurarea stabilității în regiunea autonomă găgăuză. La începutul anilor 90, eram în pragul unei tragedii, însă cu implicarea partenerilor turci, s-a reușit soluționarea problemei. „Aș vrea încă odată, aici, să-mi reiterez poziția: voi face tot posibilul ca înțelegerile de la începutul anilor 90 să fie aplicate la nivel național și la nivelul cadrului legal național”, a mai spus șefului statului. În ceea ce ține de aspectele economice, sociale, președintele a spus că autoritățile centrale vor face tot posibilul să le sprijine.

Bașcanul Irina Vlah a exprimat recunoștință președintelui turc pentru sprijinul acordat pentru dezvoltarea proiectelor în Găgăuzia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării