main logo
433

Recean: Ne coordonăm cu Bucureștiul pe dosarele de interes reciproc

Prim-ministrul Dorin Recean și premierul român, Nicolae Ciucă, au discutat modalități concrete de aprofundare a parteneriatului strategic pentru integrarea europeană.

Recean: Ne coordonăm cu Bucureștiul pe dosarele de interes reciprocFoto: gov.ro

„Datorită susținerii și ajutorului din partea României, a Uniunii Europene și a statelor membre, am reușit să trecem cu bine de iarnă. Reconfirm cetățenilor - nu suntem singuri, suntem parte a unei familii de prieteni pe care putem conta. Mi-am asumat să mă implic personal în dezvoltarea relației apropiate cu România. România este avocatul nostru în toate instituțiile europene, astfel putem avansa în parcursul european în pofida provocărilor de securitate provocate de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei. Reușim să ne coordonăm rapid și eficient cu Bucureștiul pe dosarele de interes reciproc în spiritul solidarității și relației speciale în care împărțim trecutul, gestionăm prezentul și construim viitorul”, a declarat Recean, în cadrul unei conferințe susținute alături de Ciucă, transmite Știri.md.

Pe agenda celor doi oficiali s-au mai regăsit subiectele privind extinderea relațiilor economice, tehnologiile informaționale, telecomunicațiile, serviciile bancare, turismul, schimburile comerciale, interconectarea rețelelor electrice și altele.

„Cetățenii noștri vor simți efectele colaborării guvernelor de la Chișinău și București”, a subliniat Recean.

Omologii s-au referit la proiectele în curs de implementare, realizate cu suportul Guvernului României, între care modernizarea a trei poduri peste Prut, activarea regimului de control comun la punctul de trecere a frontierei Leușeni – Albița, valorificarea a 58 de proiecte de infrastructură în cadrul Programului „Satul European. 

„58 de proiecte de infrastructură din Programul „Satul European” vor fi valorificate imediat, suplimentar vor fi dotate laboratoare în școli, vor fi achiziționate autobuze școlare pentru copii. Aceasta este prima etapă cu o valoare de 25 de milioane de euro de realizare a Acordului privind asistența nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro oferită de România”, a adăugat premierul moldovean.

„Nu există localitate în care să nu existe o prezență românească și îmi exprim convingerea că această prezență va fi în creștere și reciprocă”, a conchis Recean.

Oficialii s-au referit la necesitatea de valorificare în măsură deplină a potențialului de colaborare în domeniul economic, energetic, infrastructurii și IT, precum și de lansare a noi proiecte comune, în beneficiul cetățenilor ambelor state. De asemenea, au fost discutate modalitățile de aprofundare a Parteneriatului strategic moldo-român pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. În context, premierul Dorin Recean a reiterat obiectivul strategic al Republicii Moldova - aderarea la Uniunea Europeană până în anul 2030. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării