main logo
448

Recean, întrevedere cu președintele senatului ceh: Facem temele pe acasă

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu Președintele Senatului Republicii Cehe, Miloš Vystrčil, aflat într-o vizită în țara noastră.

Recean, întrevedere cu președintele senatului ceh: Facem temele pe acasăFoto: Guvernul Republicii Moldova

Oficialii au discutat despre sprijinul pe care îl acordă Cehia parcursului european al țării noastre, securitatea la nivel regional și oportunitățile de afaceri pe care le oferă Republică Moldova, transmite Știri.md.

Premierul a mulțumit părții cehe pentru semnalul clar de susținere politică a perspectivei europene a țării noastre, manifestat prin votul din decembrie anul trecut privind calificarea Republicii Moldova pentru demararea negocierilor de aderare la UE.

„O Europă mai largă înseamnă o Europă mai securizată și mai prosperă. Republica Moldova își va face temele pentru acasă, nu va căuta scurtături: realizăm reforma justiției, luptăm cu corupția, asigurăm aplicarea legii. Scopul nostru este să devenim membru contribuitor al UE, iar UE să vadă o oportunitate în țara noastră, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al securității”, a subliniat Dorin Recean.

Președintele Senatului Republicii Cehe a spus, în context, că integrarea europeană a țării noastre este un interes comun al UE, al Cehiei și al Republicii Moldova. „UE trebuie să găsească cât mai curând curaj pentru extindere pentru țări care au experiență atât de largă și prețioasă ca cea a Republicii Moldova”, relevând experiența de aderare a Cehiei, de acum de 20 de ani.

Oficialii au vorbit și despre cooperarea moldo-cehă în diferite domenii – sănătate publică, agricultură, educație și cultură. Prim-ministrul a salutat prezența companiilor cehe pe piața moldovenească, și totodată au fost relevate și oportunitățile din sectoarele IT, energie, electronică, farmaceutică și altele. „Avem talent, inovație și avem nevoie de parteneri care să vină cu capital pe termen lung”, a punctat premierul Dorin Recean.

Alte subiecte abordate la întrevedere s-au referit la securitatea regională și necesitatea asigurării unui spațiu informațional sigur, lipsit de propagandă și falsuri.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării