main logo
1218

Recean, în dialog cu noua Coordonatoare Rezidentă ONU Moldova. Temele abordate

Yesim Oruc, noua coordonatoare rezidentă a Organizației Națiunilor Unite în Moldova a înmânat scrisorile de acreditare privind numirea sa în funcție Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, astăzi 26 august. Totodată, Yesim Oruc a avut prima întâlnire cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.

Recean, în dialog cu noua Coordonatoare Rezidentă ONU. Temele abordateFoto: Guvernul Republicii Moldova

În cadrul întâlnirii, oficialii au vorbit despre obiectivele și prioritățile țării în contextul multiplelor crize, dar și al procesului de negociere privind aderarea țării la Uniunea Europeană, transmite Știri.md. 

Oruc a reconfirmat angajamentul ferm al Organizației Națiunilor Unite, ce include 24 de agenții și programe ONU, de a susține dezvoltarea sustenabilă, incluzivă și rezistentă a Republicii Moldova.

„Vom continua să oferim expertiza, experiența și resursele necesare pentru a contribui la clădirea unui viitor mai sustenabil, echitabil și verde, în care fiecare copil, femeie și bărbat își exercită drepturile și participă în mod semnificativ în toate aspectele vieții. Un viitor în care nimeni nu este lăsat în urmă”, a menționat Yesim Oruc.

La rândul său, prim-ministrul i-a urat succes coordonatoarei rezidente în noul său rol, apreciind sprijinul constant acordat de toate agențiile ONU în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, dar și asistența sectorială concentrată pe domenii ca protecția socială și drepturile omului, reforma justiției, eficiența energetică, economia verde, precum și adaptarea la schimbările climatice și atenuarea acestora. 

„Republica Moldova se află acum pe calea europeană de dezvoltare, iar programul foarte larg de cooperare cu ONU și asistența oferită va facilita îndeplinirea agendei noastre de modernizare, ne va ajuta să ne conformăm acquis-ului comunitar. În acest sens, obiectivele de dezvoltare durabilă sunt foarte relevante pentru a realiza ceea ce contează cu adevărat”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.

Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a numit-o pe Yesim Oruc din Turcia în calitate de Coordonatoare Rezidentă a Organizației Națiunilor Unite în Republica Moldova, cu aprobarea Guvernului gazdă, în data de 22 august, 2024.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării