main logo
2793

Reacția PDM la recunoașterea Guvernului Sandu de către UE

Vicepreşedinte Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Cebotari, susține că nimeni nu este în drept să spună autorităților de la Chișinău ce să facă și să pună la îndoială deciziile Curții Constituționale.

Reacția PDM la recunoașterea Guvernului Sandu de către UEFoto: cotidianul.md

Comentând declarația oficială emisă de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini și Comisarul european pentru politica de extindere și vecinătate, Johannes Hahn, în care Uniunea Europeană recunoaște Guvernul condus de Maia Sandu și anunță că este gata să colaboreze noul Cabinet de Miniștri, Cebotari a spus că nimeni nu este în drept să facă concluzii „împotriva deciziilor Curții noastre Constituționale”, transmite Știri.md cu referire la cotidianul.md.

„Acolo este scris Guvernul Maiei Sandu? Nu am observat. Ce înseamnă guvern legitim din punct de vedere democratic, când a fost asta? Noi suntem de acord cu acest comunicat. 

Cred că este suficient de clar. Un comunicat echilibrat. Cred că, la moment, nimeni nu a putut să își facă o concluzie corectă. Consider că nimeni nu poate interpreta deciziile Curții noastre Constituționale. 

Nu este în drept să facă astăzi. Mă îndoiesc că cineva va lua asupra sa sarcina să ne explice nouă, întregii țări, propria Constituție, înafară de organul care poate face asta (Curtea Constituțională – n.r.)”, a declarat vicepreşedinte PDM în cadrul unei emisiuni de la postul TVC 21.

(Minutul 31:39)

Cebotari spune că PDM nu consideră legitim guvernul Maiei Sandu, iar corturile montate în fața mai multor instituții nu vor fi scoase. „PDM nu o singură dată a demonstrat că, dacă își pune un scop, este credincios acelui scop”, a spus Cebotari.

Cu referire la faptul că Guvernul Maiei Sandu cere tranzitul pașnic al puterii, în caz contrar oamenii ar putea fi chemați la proteste, vicepreşedinte PDM susține că și democrații ar putea să își aducă susținătorii în stradă.

„Este decizia lor de a scoate oamenii în stradă. Noi tot vom scoate oamenii în stradă. Dar noi avem autorizație pentru PMAN, va fi legal, dar ei vor acționa ilegal. 

Știu că poliția are experiență necesară și poate administra corect orice manifestație publică și sunt sigur că va face totul pentru ca situația să nu degenereze”, a mai spus Vladimir Cebotari.

Amintim că, duminică seara Uniunea Europeană a anunțat că recunoaște Guvernul condus de Maia Sandu și că este gata să colaboreze noul Cabinet de Miniștri.

„Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic, pe baza unui angajament reciproc față de reforme și a principiilor fundamentale consacrate în Acordul nostru de Asociere. 

Respectarea statului de drept și a democrației ar trebui să rămână pilonii relațiilor noastre. Aceasta este, în primul rând, ceea ce așteaptă și merită cetățenii Republicii Moldova”, se arată în declarația UE.

Cu referire la situația creată în țară după deciziile luate ieri de către Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeană își reiterează cu fermitate apelul la calm și reținere.

„Dialogul dintre reprezentanții aleși în mod democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluții la actuala criză politică”, se mai arată în reacția Uniunii Europene.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării