main logo
2505

Reacția oficialilor în urma avizului Comisiei de la Veneția: Demisia judecătorilor

După ce Comisia de la Veneția a concluzionat că Curtea Constituțională „nu și-a respectat propriile proceduri și nici principiul egalității părților în ceea ce privește recenta criză politică”, mai mulți politicienii din Moldova au venit cu o serie de reacții.

Reacția oficialilor după avizul Comisiei de la Veneția: Se cer demisiiFoto: radiochisinau.md

Potrivit șefului statului, reieșind din cele spuse de Comisa de la Veneția, unica modalitate de restabilire a stabilității Constituționale ar fi demisia în corpore a judecătorilor Curții Constituționale, transmite Știri.md

Totodată și vicepreședintele Parlamentului, Ion Ceban, a venit cu o reacție pe pagina sa de facebook: 

"Partea proastă este că atât de putred era "sistemul" creat, iar indicațiile la telefon au sugrumat instituțiile pe când conducătorii și reprezentanții acestora erau simple marionete.

Toate acestea trebuie schimbate!", a scris socialistul. 

Prim-ministrul Maia Sandu afirmă că este pentru prima dată în istorie când Comisia de la Veneția spune răspicat că o Curte Constituțională a încălcat Constituția prin calcularea eronată a termenului de trei luni.

"Judecătorii Curții Constituționale trebuie să-și dea demisia imediat, pentru a permite unor judecători profesioniști și independenți să refacă prestigiul acestei instituții", a spus Maia Sandu. 

Și deputatul ACUM, Dumitru Alaiba, a ținut să vină cu o reacție. Politicanul spune că avizul Comisiei este „o palmă în adresa fostei guvernări PD”.

"În așa momente, când aberațiile lor sunt criticate de organizații internaționale, cum ar fi Comisia de la Venezia, foștii guvernanți, de la Candu la Filip și Plahotniuc, începeau a țipa isteric: ”noi suntem stat suveran!”

Dragi judecători CC, voi ce așteptați? Demisia ați scris-o? Sau lăsați pe săptămâna viitoare?", a scris Alaiba.

De asemenea, potrivit unei postări pe facebook, și președintele comisiei parlamentare juridice, Sergiu Litvinenco, a solicitat demisia judecătorilor Curții Constituționale.

"Solicit încă o dată demisia judecătorilor Curții Constituționale. Dacă nu o vor face, luni voi înregistra un proiect de lege care să derive din avizul Comisiei de la Veneția și care să prevadă expres plecarea din funcție a membrilor Curții Constituționale pentru încălcarea Constituției, subminarea gravă a puterii instituțiilor statului și compromiterea iremediabilă a funcționării instituțiilor statului, fapte constatate prin acte ale instituțiilor internaționale în materie juridică și pentru drepturile omului", a menționat Sergiu Litvinenco.

Știri.md amintește că avizul Comisiei a fost pregătit la cererea Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, după ce evoluțiile politice din Republica Moldova și deciziile Curții Constituționale au dus la dizolvarea Parlamentului Moldovei la 9 iunie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării