main logo
1326

Reacția BNM după declarațiile lui Stoianoglo privind furtul miliardului

După ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat în cadrul unui interviu că Banca Națională poartă vina nu numai pentru furtul miliardului, dar și pentru faptul că ancheta nu s-a desfășurat, instituția a venit cu o reacție.

Reacția BNM după declarațiile lui Stoianoglo privind furtul miliarduluiFoto: știri.md

Stoianoglo spune că BNM a fost în afara anchetei furtului miliardului toți acești ani, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

BNM declară că pe parcursul întregii perioade de anchetă a cooperat pe deplin cu organele de urmărire penală și a oferit și transmis toată informația solicitată, inclusiv date suplimentare elocvente la inițiativa sa.

Stoianoglo a declarat  în cadrul unui interviu pentru newsmaker.md că BNM trebuia să ofere în primul rând suport metodologic în timpul investigațiilor, pentru că este singura structură care avea informația despre cine a realizat transferurile în fiecare bancă, cum au fost creditate companiile și unde au plecat banii.

„BNM pur și simplu s-a îndepărtat. Înțeleg de ce s-a întâmplat asta: până în prezent acolo lucrează oameni din perioada furtului miliardului. Nu are rost să așteptăm de la ei sinceritate. Eu nu înțeleg de ce în toți acești ani, BNM  a fost în afara anchetei”, a menționat procurorul.

BNM declară însă că au fost desfășurate ședințe comune cu procurorii, în cadrul cărora specialiștii instituției au manifestat deschidere pentru investigarea fraudei.

„Chiar de la începutul anchetei, conform prevederilor procesual-penale, BNM a oferit multiple documente relevante, precum și a delegat specialiști pentru a participa la efectuarea de acțiuni procesuale. Doar în anul curent, BNM a transmis organelor de urmărire penală date în format electronic de 2 TB (terabyte), care conțin sute de mii de fișiere și urmează a fi transmise încă 12 TB de date. La fel, au fost prezentate informații pe suport de hârtie în volum de 8694 de file”, scrie BNM într-un comunicat de presă.

BNM consideră că a manifestat interesul instituțional pentru realizarea unei investigații obiective și independente, prin contractarea serviciilor consorțiului internațional „Kroll și Steptoe & Johnson”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării