671
0
Reacția BNM, după anunțul lui Dodon privind Legea miliardului
671
0

Banca Națională a Moldovei a venit cu o reacție după ce Igor Dodon a anunțat în această dimineață că Guvernul urmează să voteze în această săptămână un proiect de lege care să permită transferul profitului BNM în bugetul de stat pentru rambursarea miliardelor acordate în 2014 celor trei bănci falimentare.

Foto: știri.md

Într-un comunicat emis presei, BNM menționează că distribuirea parțială a profiturilor Băncii Naționale a Moldovei corespunde standardelor internaționale în domeniul capitalizării băncilor centrale, transmite Știri.md.

 „Distribuirea parțială a profiturilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a fost discutată de BNM, Guvern și Fondul Monetar Internațional și, în condițiile agreate, corespunde standardelor internaționale în domeniul capitalizării băncilor centrale.  Soluția este una echilibrată și va permite acumularea graduală a capitalului Băncii Naționale, necesar pentru exercitarea mandatului său, precum și  diminuarea poverii asupra bugetului de stat prin distribuirea de profit către acesta.

O asemenea distribuire este posibilă prin modificarea Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei în sensul introducerii unui model de distribuire etapizată și parțială a profitului către bugetul de stat până la atingerea nivelului de 10% al capitalului  BNM. Aceasta ar fi conformă practicilor internaționale și ar putea asigura echilibrul dintre distribuirea profiturilor către bugetul de stat și capitalizarea graduală a Băncii Naționale,” se arată în comunicatul emis de BNM.

Amintim că soluția identificată de actuala guvernare pentru a compensa circa 30% din banii puși pe umerii cetățenilor în urma adoptării „Legii miliarudlui” din profitul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) este dur criticată de deputații din opoziție.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter