main logo
648

Răspunsul Tiraspolului la declarațiile făcute de Igor Dodon

Ministerul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN îi recomandă lui Igor Dodon, "să se concentreze asupra setului de probleme cu care se confruntă propriului stat şi, în măsura dorinţei şi posibilităţilor, să contribuie la realizarea deplină a angajamentelor anterioare ale Moldovei în procesul de negocieri cu Transnistria".

Răspunsul Tiraspolului la declarațiile făcute de Igor Dodon

Potrivit agenţiei Infotag, un asemenea comentariu a fost emis marţi de MAE al regiunii "în legătură cu unele declaraţii ale preşedintelui Moldovei vecine" şi cu "iniţiativele sale publice demonstrative pe subiectul reglementării relaţiilor moldo-transnistrene", transmite Știri.md.

"Activitatea specifică a oficialului moldovean, care nu dispune de autoritate în acest domeniu, dar şi tezele nepotrivite privind "proximitatea" reglementării definitive a conflictului moldo-transnistrean, din păcate, nu fac decât să dezorienteze participanţii externi şi creează o imagine distorsionată a situaţiei în cadrul negocierilor", consideră MAE de la Tiraspol. 

Potrivit acestuia, "textele unor "proiecte" arată că acestea sunt nişte compilaţii ale diferiţilor autori, care au în comun ambiţii subiective şi lozinci populiste şi urmăresc reacţia indulgentă a actorilor internaţionali".

În comentariu se menţionează că "experienţa vastă a relaţiilor moldo-transnistrene demonstrează caracterul dezastruos al oricăror planuri himerice care ignoră voinţa poporului transnistrean multinaţional, care nu ţin cont de lecţiile din istorie şi de realităţile obiective care s-au format în ultimele trei decenii".

MAE reaminteşte că "poporul transnistrean demult şi-a făcut alegerea conştientă, iar RMN, ca stat democratic şi paşnic suveran, în procesul de negocieri şi în relaţiile cu partenerii internaţionali se ghidează de prevederile constituţiei sale, de concepţia politicii externe, de strategia de dezvoltare şi alte baze legislative". 

Autorii documentului susţin că "speculaţiile pe tema identificării unui model de reglementare definitivă a relaţiilor dintre Moldova şi Transnistria reprezintă o abordare deliberată de marginalizare şi o încercare de a induce în eroare parteneri internaţionali, în primul rând, participanţii la formatul "5+2", cu scopul de a destabiliza negocierile şi de a submina progresul înregistrat în agenda comună socio-economică şi umanitară".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării