main logo
494

Raportul privind implementarea Acordul de Asociere cu UE, supus votului

Deputații europeni transmit semnale de avertizare guvernării de la Chișinău. Atenționările se regăsesc în raportul publicat pe site-ul instituției europene, care urmează să fie votat azi, în plenul Parlamentului.

Raportul privind implementarea Acordul de Asociere cu UE, supus votului

În raport se vorbește despre posibila suspendare a Acordului de Asociere și regimul liberalizat de vize pentru moldoveni. Potrivit expertului Dionis Cenușă, riscul suspendării vizelor se va menține atâta timp cât autoritățile de la Chișinău nu vor combate corupția. În raportul Parlamentului European se regăsește și numele liderului PD, Vlad Plahotniuc, în contextul nerespectării drepturilor jurnaliștilor, transmite Ştiri.md cu referire la TV8.

„Documentul pe care urmează să-l adopte Parlamentul European transmite semnale foarte clare. Ca de exemplu, punctul 2, unde se vorbește despre suspendarea Acordului de Asociere sau criteriile legate de politicile anticorupție. Cu siguranță va fi un vot pozitiv, în favoarea acestui document”, Dionis Cenușă, expert politic.

Potrivit expertului, de vină ar fi restanțele autorităților moldovenești la capitolul politicilor anti-corupție, eradicarea corupției politice și combaterea crimei organizate.

„În cazul politicii de liberalizare a vizelor indică că am ajuns un apogeu negativ în relația cu UE și, respectiv, UE încearcă să transmită foarte clar un mesaj de critică dură vizavi de guvernare”, Dionis Cenușă, expert politic.

În documentul publicat de Parlamentul European se regăsesc și nume ale politicienilor moldoveni.

„Găsim nume concrete, de exemplu a președintelui PDM, Vlad Plahotniuc. Este, de fapt, o noutate. În mod normal, nu se merge în atâtea detalii când se analizează situația pe țări. De regulă, nu sunt specificate nume de persoane”, Dionis Cenușă, expert politic.

Purtătorul de cuvânt al PDM nu a răspuns la apelurile noastre telefonice. De partea cealaltă, majoritatea oamenilor cu care am discutat în stradă spun că o eventuală suspendare a regimului de vize cu Uniunea Europeană va afecta negativ locuitorii țării noastre.

„Va afecta, desigur, pentru că toți sunt obișnuiți să plece și să lucreze”.

„Clar că este necesar, cum așa să rămânem fără Europa?”

„Dar nu trebuie scos, pentru că trebuie să călătorim, să vedem lumea și gata. Las să se ducă fiecare ca mine să vadă lumea”.

„După părerea mea foarte rău o să fie, că nu o să avem acces liber la europeni, asta-i foarte simplu”.

Regimul fără vize dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost semnat în anul 2014, fapt care permite cetățenilor moldoveni să călătorească în spațiul Schengen doar cu pașaportul biometric. Timp de 4 ani de la eliminarea vizelor, deplasările efectuate de moldoveni au crescut de 5 ori, fiind de 1,5 milioane în 2017.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării