main logo
565

Raportul Munchen: Viitorul Moldovei este instabil și nedefinit

Ţările Parteneriatului Estic - Ucraina, Georgia, Moldova, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus - reprezintă o regiune de instabilitate în contextul rivalităţii geopolitice care se desfăşoară între Rusia şi Occident.

Raportul Munchen: Viitorul Moldovei este instabil și nedefinit

Acest lucru este menţionat în raportul cu privire la principalele tendinţe în lume "Marele puzzle: cine va aduna piesele?", făcut public în ajunul Conferinţei de securitate de la Munchen, care începe la 15 februarie, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag, argumentele în privinţa Parteneriatului Estic se bazează pe următoarele: deoarece aceste ţări nu au primit o perspectivă clară de aderare la NATO şi UE, acestea s-au pomenit "într-o stare incertă" în ceea ce priveşte securitatea şi viitorul în general. 

Pentru viitorul apropiat, o apropiere între Rusia şi Occident, ceea ce înseamnă o „uşurare" pentru ţările din regiune, pare puţin probabilă, cred autorii raportului.

Şeful Conferinţei de Securitate de la Munchen, fostul diplomat german Wolfgang Ischinger, a scris în introducerea sa la raport că „în relaţiile internaţionale au loc nu pur şi simplu o serie de crize, ci a apărut o problemă mai fundamentală".

„Se pare că asistăm la amestecarea principalelor elemente ale ordinii mondiale. Începe o nouă eră a competiţiei marilor puteri, între SUA, China şi Rusia, însoţită de un vid de conducere în ceea ce a devenit cunoscută sub numele de ordinea mondială liberală", a spus diplomatul, considerând că, "în Europa, Ucraina a suferit de suferit cel mai mult din aceasta".

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, şi-a anunţat intenţia de a participa la Conferinţa de la Munchen.  

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării