182
0
Raport: Votul alegătorilor fără domiciliu poate pereclita organizarea corectă a alegerilor
182
0

Lipsa unui mecanism legal de prevenire a migrației artificiale a alegătorilor și votul alegătorilor fără domiciliu și reședință poate crea incertitudini și dificultăți în organizarea alegerilor locale generale și parlamentare, din 20 octombrie.

Foto: IPN

Constatarea este făcută de către Misiunea de Observare a Asociației Promo-LEX, în primul raport de monitorizare, care cuprinde perioada 18 iunie-14 august, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Într-o conferință de presă, șeful Misiunii, Pavel Postica, a declarat că rămâne nesoluționată problema privind modul de utilizare de către alegători a certificatului pentru drept de vot. În prezent, având certificat cu drept de vot, doar reprezentanții organelor electorale au dreptul să voteze la orice secție de votare.

Potrivit lui Pavel Postica, legislația îi tratează în continuare inegal pe candidații independenți, comparativ cu cei desemnați de partide politice și blocuri electorale, impunându-i doar pe ei să colecteze semnături în liste de subscripție.

Pavel Postica a mai spus că aprobarea în lectură finală și eventuala intrare în vigoare a proiectului de lege privind anularea sistemului mixt, la început de perioadă electorală, poate crea incertitudini și dificultăți în organizarea și desfășurarea alegerilor. Există riscul să apară confuzii ce ține de ziua tăcerii. 

La scrutinul din 24 februarie a fost permisă agitația electorală cu o zi înainte de alegeri și în ziua alegerii, acum a fost introdusă din nou ziua tăcerii. La fel și modificările privind finanțarea candidaților de către persoanele din străinătate pot crea confuzii. Nu este timp suficient pentru a informa oamenii asupra acestor noi prevederi.

Citește și
article image
Andrei Năstase: Chişinăul e un oraş captiv unor interese...
0
110
article image
Expert: Alegerile ar putea fi începutul morţii politice...
1
382
article image
Ion Ceban: Voi fi primarul tuturor locuitorilor municipiului
0
97
article image
Experți, despre alegeri: Campanie anemică și pasivitatea...
1
106