main logo
506

Raport Promo-LEX: Concurenții electorali nu declară toate cheltuielile din campanie

Concurenții electorali continuă să utilizeze resurse administrative pentru a-și face campanie electorală, nu declară toate cheltuielile din campanie și promovează discursuri instigatoare la ură și discriminare.

Raport Promo-LEX: Candidații nu declară toate cheltuielile din campanieRaport Promo-LEX: Candidații nu declară toate cheltuielile din campanie

Sunt constatări ale Misiunii de Observare Promo-LEX, care a lansat al treilea raport de monitorizare a alegerilor locale noi din 20 mai, transmite IPN.

În comparație cu perioada precedentă de monitorizare, concurenții au oferit mai multe cadouri electorale, 17 în total. Concurenții nu au declarat toate cheltuielile efectuate, iar unii au depășit esențial plafonul cheltuielilor permise. Suma totală a cheltuielilor nedeclarate este estimată la cel puțin 1,144 milioane de lei, majoritatea cheltuielilor neraportate fiind pentru publicitate stradală și materiale promoționale.

Misiunea de Observare constată implicarea pe parcursul perioadei electorale a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, în campania electorală a candidaților PSRM Ion Ceban (mun. Chișinău) și Alexandr Usatîi (mun. Bălți). Implicarea șefului statului în activități de agitație în favoarea unui concurent poate fi interpretată, inclusiv drept utilizare a resurselor administrative în favoarea concurenților electorali menționați.

Promo-LEX a evidențiat noi cazuri de utilizare a discursului instigator la ură și discriminare în mesajele concurenților, a discursurilor sexiste, precum și a altor forme de intoleranță manifestate public. Au fost identificați doi concurenți electorali afectați de diferite forme de intoleranță, ambii fiind desemnați de PPPDA. Cel mai afectat de mesaje instigatoare la ură și discriminare rămâne a fi Andrei Năstase, candidat la funcția de primar al mun. Chișinău (în 3 cazuri din 4), urmat de Arina Spătaru, candidată la funcția de primar al mun. Bălți (1 caz).

De cealaltă parte, Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de primar al mun. Chișinău, a instigat la discriminare, sugerând că va limita dreptul la exprimare și întrunire a unui grup de persoane din motivul orientării sexuale a acestora. De asemenea, Pavel Verejan, candidatul PPȘ la funcția de primar al mun. Bălți a utilizat stereotipurile legate de gen.

O altă constatare a Misiunii Promo-LEX este că doar jumătate din secțiile de votare au rampe de acces, iar 20% la sută din birourile electorale sunt închise în timpul orelor de program.

Monitorizarea a cuprins perioada 1 mai – 16 mai. Finanțele concurenților electorali au fost urmărite în perioada 28 aprilie – 11 mai.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării