main logo
5818

Raport: Igor Dodon irosea mii de lei din buget în plină criză pandemică

La începutul lunii februarie Administrația Prezidențială a publicat „Darea de seamă privind monitorizarea executării contractelor de achiziție publică pentru anul 2020”, ce include toate achizițiile efectuate de Președinție pe parcursul ultimului an de mandat al lui Igor Dodon.

Raport: Igor Dodon irosea mii de lei din buget în plină criză pandemicăFoto: Deschide.md

Totuși, unele contracte par a fi semnate și executate nu atât în interesul statului, ci personal al actualului lider al Partidului Socialiștilor, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

În documentul publicat găsim contractul de achiziție Nr.50 din 26.08.2020 încheiat cu ÎS „Poșta Moldovei” cu privire la „servicii curierat” în suma de 21.367 lei, fără indicarea a unor date suplimentare. 

De menționat că anume în acea perioadă Igor Dodon a prezentat raportul de activitate pe parcursul mandatului prezidențial, expediat ulterior în adresa mai multor instituții mass-media și APL.

Într-un răspuns oferit pentru Deschide.MD, secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu, confirmă că suma de 21 367 lei, alocată din Bugetul de stat, a fost achitată anume pentru serviciile de distribuire a broșurii „Raport de activitate”.

La fel, am atras atenția și asupra altor contracte de achiziție. Acestea au fost semnate în luna mai 2020, în perioada când infecția COVID-19 își continua răspândirea pe teritoriul R.Moldova, iar autoritățile anunțau despre creșterea numărului total de cazuri confirmate. 

Astfel, în perioada când în R.Moldova era valabilă starea de urgență, Guvernul mergea în Parlament pentru rectificarea bugetului și achita milioane de lei din Fondul de rezervă, Președinția a semnat, la data de 11 mai 2020, patru contracte cu cu mai multe companii tipografice – suma totală a acestora depășind 430 mii lei.

În răspunsul oferit se menționează că banii au fost alocați pentru confecționarea mapelor cu logo, cărților de vizită, a pungilor și plicurilor.

Potrivit datelor prezentate:

- pentru confecționarea mapelor pentru diplomă au fost achitate circa 222 mii lei;

- pentru confecționarea mapelor cu logo – peste 51 mii lei;

- pentru confecționarea cărților de vizită, a carnetelor, pungilor și bristol – peste 112 mii lei;

- pentru confecționarea plicurilor cu logo – peste 44 mii lei.

Amintim că anterior, opoziția anunța că Administrația Prezidențială cheltuie 100 mii lei/zilnic pentru acțiunile lui Igor Dodon. Astfel, Bugetul Președinției pentru anul 2020 a constituit peste 35 milioane lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării