main logo
725

Raport CE: R. Moldova îndeplinește cerințele privind liberalizarea vizelor

Comisia Europeană (CE) a prezentat astăzi, 4 august, al patrulea raport privind monitorizarea regimului UE de călătorii fără viză cu Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia, precum şi cu Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

Raport CE: Moldova îndeplinește cerințele privind liberalizarea vizelorFoto: Pinterest

Raportul se axează pe acţiunile întreprinse anul trecut pentru a da curs recomandărilor celui de-al treilea raport din cadrul mecanismului privind suspendarea exceptării de la obligativitatea vizelor, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

Pentru ţările care beneficiază de scutirea de viză de mai puţin de 7 ani (Georgia, Moldova şi Ucraina), raportul prezintă, de asemenea, o evaluare mai detaliată a altor acţiuni întreprinse pentru a asigura îndeplinirea continuă a criteriilor de referinţă.

Concluzia raportului este că toate ţările în cauză continuă să îndeplinească cerinţele privind liberalizarea vizelor şi au înregistrat progrese în ceea ce priveşte punerea în aplicare a recomandărilor de anul trecut.

În acelaşi timp, raportul evidențiază domeniile în care sunt necesare eforturi suplimentare din partea fiecărei ţări.

În raport se precizează, de asemenea, că circulaţia fără viză continuă să aducă beneficii economice, sociale şi culturale statelor membre ale UE şi ţărilor partenere.

Comisia va continua să monitorizeze îndeplinirea cerinţelor legate de liberalizare a vizelor prin reuniuni la nivel de înalţi funcţionari, precum şi prin intermediul reuniunilor periodice ale subcomitetului pentru justiţie, libertate şi securitate şi al dialogurilor bilaterale şi regionale dintre UE şi ţările care beneficiază de un regim de călătorii fără viză. 

Pentru ţările din Balcanii de Vest, această monitorizare va avea loc, de asemenea, în cadrul rapoartelor periodice privind extinderea şi, după caz, în cadrul negocierilor de aderare la UE. Comisia va continua să trimită rapoarte Parlamentului European şi Consiliului cel puţin o dată pe an.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării