main logo
598

Răpirea ex-șefului de Interne de la Tiraspol, investigată de Procuratură

Procuratura Moldovei a iniţiat acţiunile de anchetă privind răpirea pe teritoriul republicii a fostului şef al Comitetului vamal al Transnistriei, Ghenadii Kuzmiciov, susţine avocatul său, Veaceslav Ţurcan.

Răpirea ex-șefului de Interne de la Tiraspol, investigată de Procuratură

Solicitat de corespondentul agenţiei Infotag, el a spus că abia joi a fost informat despre acest lucru.

"După ce am devenit avocatul lui Ghenadii Kuzmiciov, aproape imediat după răpirea lui, la sfârşitul lunii iulie, am scris două cereri prin care am solicitat demararea urmăririi penale în privinţa acestui incident. Prima a fost trimisă inspectoratului de poliţie al sectorului Buiucani din Chişinău, iar a doua - la procuratura municipiului Chişinău. Nu am primit un răspuns şi am trimis apoi plângeri privind inacţiunea poliţiei şi procurorilor. În sfârşit, azi a venit răspunsul, semnat de procurorul Nicu Şchendrea. El a informat că măsurile de investigaţie privind răpirea lui Kuzmiciov au început pe 8 august", a comunicat Ţurcan.

Potrivit lui, el încă nu s-a întâlnit cu clientul său.

"Kuzmiciov are un avocat la Tiraspol. El a spus că autorităţile locale au pus pe dosarul lui ştampila "secret de stat", iar accesul la materiale este extrem de limitat. Acum, pentru a ajunge la el, trebuie să formalizez dreptul de acces, semnat de rudele apropiate - mama sau sora lui, care vin des la Chişinău", a spus avocatul.

Pe 27 iulie, în apropiere de Chişinău, automobilul în care se afla Ghenadii Kuzmiciov şi o rudă de-a sa a fost oprit de un echipaj de poliţie al Inspectoratului Naţional de Patrulare. În timp ce agenţii de patrulare verificau actele lui Kuzmiciov, un automobil de model SUV în care se aflau patru mascaţi s-a apropiat de maşină, au luat toate actele din mâinile poliţiştilor, l-au urcat pe Kuzmiciov în maşina lor şi au plecat într-o direcţie necunoscută. În aceeaşi zi Kuzmiciov a fost transmis părţii transnistrene şi pus în închisoare. 

Fostul şef al Comitetului vamal, fostl ministru de interne al Transnistriei, Ghenii Kuzmiciov, s-a aflat în căutare de aproximativ un an. El este acuzat de contrabandă comisă de un grup organizat. Potrivit anchetei, acest grup a funcţionat din 2012, odată cu venirea la putere a lui Evghenii Şevciuk, al cărui apropiat era Kuzmiciov. Prin eforturile acestuia, în Transnistria şi prin tranzitarea regiunii au fost transportate prin contrabandă tutun, ţigări, alcool, băuturi alcoolice, carne, îmbrăcăminte şi alte bunuri. În acelaşi timp, mărfurile erau vămuite formal, iar informaţiile nu erau introduse în baza de date. În consecinţă, în buget nu au ajuns nici taxe vamale, nici accize.

Ancheta consideră că, timp de câţiva ani de activitate a grupului, volumul contrabandei este estimat la $140 mil. Suma comisioanelor ilegale echivalează cu $25 mil. Kuzmichev şi alţi participanţi ai schemei ilegale încasau lunar câte $1,5-2 mil. 

După victoria lui Vadim Krasnoselski la alegerile prezidenţiale, la începutul anului 2017 a fost pornită o anchetă penală pe numele fostului preşedinte Şevciuk şi mai multor persoane din anturajul său. O parte din ei au fost arestaţi şi deja condamnaţi, în privinţa altora ancheta continuă, iar Şevciuk şi Kuzmiciov au reuşit să fugă în străinătate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării