main logo
1112

R. Moldova va prelua în 2025 președinția Comitetului de Miniștri al CoE

R. Moldova ar urma să preia președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei în perioada noiembrie 2025 – mai 2026.

R. Moldova va prelua în 2025 președinția Comitetului de Miniștri al CoEImagine simbol

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe a dispus elaborarea unui proiect de hotărâre cu privire la instituirea Grupului de lucru pentru asigurarea organizării președinției și aprobarea componenței nominale a acestuia, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

Comitetul de Miniștri este organul decizional al Consiliului Europei și cuprinde miniștrii de Externe ai celor 46 de state membre sau reprezentanții diplomatici permanenți ai acestora la Strasbourg. Acesta este atât un organism guvernamental în cadrul căruia se dezbat, de pe poziții egale, abordările naționale la problemele europene, dar și un forum care caută răspunsuri colective la aceste provocări.

Împreună cu Adunarea Parlamentară, Comitetul de Miniștri este apărătorul valorilor fundamentale ale Consiliului și monitorizează respectarea de către statele membre a angajamentelor asumate. Comitetul de Miniștri decide asupra politicii Consiliului și aprobă programul de activități și bugetul Consiliului.

Acesta stabilește totodată acțiunile care urmează a fi întreprinse în baza recomandărilor Adunării Parlamentare și ale Congresului Autorităților Locale și Regionale, precum și a propunerilor venite din partea diferitelor comitete interguvernamentale și conferințe ale miniștrilor specializați.

Comitetul de Miniștri supraveghează de asemenea executarea de către statele membre a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării