369
0
Putoare în Chișinău: Filip anunță pașii pe care trebuie să-i facă Sandu
369
0

Fostul prim-ministrul al țării, Pavel Filip, susține că situația cu aerul poluat din oraș nu mai poate fi tolerată.

Foto: Știri.md

Democratul spune că de acest lucru trebuie să se ocupe nu doar Primăria Chișinău, dar și Guvernul Republicii Moldova, la fel cum a făcut-o el în cazuri asemănătoare atunci când era premier, transmite Știri.md

"În perioada în care am fost la Guvern, am fost în situația să intervenim de câteva ori în ajutorul autorităților locale din Capitală, cum a fost cazul ninsorilor din aprilie sau criza deșeurilor. Când e vorba de sănătatea oamenilor, care este afectată în fiecare zi, nu mai contează că responsabilitatea e a primăriei sau a altor instituții. E nevoie de implicare din partea autorităților centrale. E și responsabilitatea Guvernului. Nu doar să ceară intervenție, dar și să intervină atunci când vede că nu se acționează cum trebuie", afirmă Filip. 

Actualul lider PDM a numit și câțiva pași pe care trebuie să-i facă un prim-ministru pentru a remedia situația:

"1. Convocarea de urgență a comisiei pentru situații excepționale de către prim-ministru, în calitate de președinte de comisie.

2. Audierea rezultatelor analizelor de laborator prelevate de la Stația de epurare, în special asupra aspectelor care țin de pericolul pentru viața și sănătatea locuitorilor municipiului Chișinău.

Raportori:
Agenția Mediului – efectuează măsurările, analizele și investigațiile ecologice privind apele de suprafață și subterane.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului – efectuează controlul modului de funcționare a stațiilor de epurare și respectarea condițiilor de calitate a apelor uzate evacuate.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică – asigură supravegherea de stat, promovarea și protecția sănătății publice și urmează să se expună asupra pericolului asupra sănătății publice reieșind din rapoartele de analize de laborator efectuate.

3. În urma rapoartelor de analize de laborator și concluziilor ANSP, declararea situației excepționale valabile pe teritoriul Capitalei.

4. Clasificarea situației excepționale drept ”Depășirea concentrației maxime admisibile a substanțelor periculoase în mediul ambiant”, conform art. 1.4 din Anexa 1 a HG nr. 1076 din 16.11.2010 cu privire la clasificarea situațiilor excepționale și la modul de acumulare și prezentare a informațiilor în domeniul protecției populației și teritoriului în caz de situații excepționale.

5. Aprobarea unui plan de măsuri de înlăturare a consecințelor situației excepționale, cu indicarea măsurilor concrete pe termen scurt, mediu și lung, autoritățile responsabile și termenele de realizare.

6. Alocarea, după caz, a sumelor necesare din fondul de rezervă al Guvernului pentru înlăturarea consecințelor situației.

7. Având în vedere că există pornite dosare penale în acest caz, Procuratura urmează să stabilească cine se face vinovat de situația admisă și să sancționeze în consecință", a menționat Pavel Filip. 

Menționăm că astăzi, 11 septembrie, Directorul Apă-Canal, Valeriu Meșca, a fost chemat la raport în cadrul ședinței Guvernului. Acesta afirmă că mirosul urât care vine peste Capitală ar avea două cauze.

Pe de o parte, există o problemă cu stocarea nămolului care se acumulează la stația de epurare. Pe de altă parte, în sistemul de canalizare se scurg deșeuri lichide de la fabrici și spălătorii.

Știri.md amintește că sâmbătă, 7 septembrie, săturați de mirosul urât simțit din Chișinău până la Anenii Noi, reprezentanții Asociației Obștești contra mirosului urât 2016-2019 au organizat un protest în fața Primăriei Chișinău.

Secretara de Stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iuliana Cantaragiu, susține că mirosul urât care persistă în Chișinău ar proveni de la deversarea în stația de epurare a deșeurilor fabricii Zernoff.

Totodată, circa 3 tone de resturi de la pește au fost depistate în grătarele de la Stația de Epurare.

Anterior, reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) au anunțat că s-au autosesizat și vor fi anunțate rezultatele de laborator.

În urma mai multor plângeri ale locuitorilor sectorului Botanica al Capitalei, referitor la mirosul urât care îi deranjează, primăria municipală s-a autosesizat pentru a stabili cauza mirosului.

Apele râului Bâc au devenit albe, iar mirosul urât ar veni de la rezidurile deversate în râu de la Stația de epurareAsta susține fostul ministru al mediului Valeriu Munteanu.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter