main logo
321

PSRM solicită deschiderea a suficiente secții de votare peste hotare

Partidul Socialiștilor solicită Guvernului și Comisiei Electorale Centrale (CEC), la deciderea numărului secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotare pentru alegerile din 24 februarie, să ia în calcul numărul real al cetățenilor cu drept de vot.

PSRM solicită deschiderea a suficiente secții de votare peste hotare

Socialiștii propun, în circumscripțiile 49 și 50, la est și la vest de Republica Moldova, să fie constituite câte 100 de secții de votare, iar pentru circumscripția 51 din SUA și Canada – 30 de secții de votare, transmite IPN.

„Dacă Guvernul sau CEC va devia de la respectarea principiului de reprezentare proporțională a cetățenilor, ne rezervăm dreptul de a ne adresa în instanța de judecată, să contestăm o eventuală hotărâre a CEC, sau la Curtea Constituțională, pentru a contesta hotărârea de Guvern în care vom stabili că proporția nu este respectată”, a spus, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentantul PSRM cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală, Maxim Lebedinschi.

Potrivit lui Ion Ceban, secretar ideologic al partidului, din 2014 și continuând cu alegerile desfășurate pe parcurs, mulți dintre cetățenii țării, care se află peste hotare, nu și-au putut exercita dreptul de vot. Ion Ceban a mai spus că statul ar trebui să le asigure condiții de vot în condiții egale și să nu uite că ei sunt cei care trimit miliarde de euro în țară.

„Salutăm deschiderea mai multor secții de votare în UE, SUA, Canada. Din acele 99 de secții de votare deschise în 2014, doar opt s-au aflat pe teritoriul Federației Ruse, celelalte în aceste țări. Asta în contextul în care două treimi din conaționalii noștri se aflau atunci pe teritoriul Federației Ruse, conform datelor oficiale, 600 de mii. Acum, conform datelor oficiale, se află 400 de mii de cetățeni cu drept de vot”, a menționat Ion Ceban.

Conform Codului Electoral, o secție de votare se deschide pentru minimum 30 și maximum 3.000 de alegători.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării