183
1
PSRM: Noile condiții politice oferă premise pentru ample reforme
183
1

Partidul Socialiștilor constată „o situație istorică fără precedent în țară” în contextul în care pentru prima dată președintele Igor Dodon, ales cu votul direct al majorității cetățenilor, „a obținut posibilitatea să acționeze bazându-se pe sprijinul majorității parlamentare”.

Într-un comunicat de presă de după ședința Consiliul Republican, în cadrul căreia au fost stabilite prioritățile formațiunii pentru anul 2020, PSRM menționează că „noile condiții politice oferă premisele favorabile pentru desfășurarea unor ample reforme social-economice”, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Socialiștii afirmă că „doar înțelegerea interetnică și egalitatea civică va ajuta la unificarea țării și într-un final la reglementarea problemei transnistrene”. 

PSRM consideră necesară adoptarea Legii cu privire la funcționarea limbilor și a pachetului de legi privind statutul Găgăuziei, în forma în care a fost coordonat de Comisia mixtă a Parlamentului și a Adunării Populare a Găgăuziei, cu participarea experților europeni. 

Socialiștii susțin abrogarea „Legii anti-propagandă” care, potrivit lor, „poartă un caracter discriminatoriu și lovește, în primul rând, în cetățenii țării noastre”.

În anul 2020 Partidul Socialiștilor își propune să combată orice încercare de a submina independența și suveranitatea țării și solicită partenerilor internaționali să respecte suveranitatea și Constituția statului. 

De asemenea, PSRM are convingerea că Moldova trebuie să-și apere statutul său de neutralitate militară și să nu adere la alianțe militar-politice. 

De asemenea, pledează împotriva participării ostașilor moldoveni în exerciții militare, desfășurate sub egida blocurilor militar-politice.

Pentru anul curent, socialiștii își propun să contribuie la dezvoltarea economiei și la asigurarea echității sociale, inclusiv prin sprijinirea categoriilor de populație social-vulnerabile. 

Ei pledează pentru modernizarea sistemului medical și pentru majorarea alocațiilor la buget pentru educație și dezvoltarea socio-economică a tuturor regiunilor țării. 

„O prioritate absolută pentru noi este menținerea calității de membru a Moldovei la Comunitatea Statelor Independente și participarea la noi proiecte de integrare în CSI, în special Uniunea Euroasiatică, unde Republica Moldova a obținut statutul de observator”, se mai arată în comunicatul PSRM.

Socialiștii au făcut un apel către toate forțele politice și civice care pledează pentru apărarea statalității Republicii Moldova, pentru echitatea socială, pacea interetnică și pentru valorile tradiționale să contribuie prin unificarea forțelor la protejarea statalității și la consolidarea societății.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter