main logo
1038

PSRM întreabă CC dacă prezidențialele și parlamentarele pot fi într-o zi

PSRM a solicitat Curții Constituționale (CC) să se expună cu privire la organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare în aceeași zi.

PSRM întreabă CC dacă prezidențialele și parlamentarele pot fi într-o ziFoto: știri.md

O solicitare în acest sens a fost depusă de socialistul Vasile Bolea, transmite Știri.md.

În acest sens, Bolea a amintit că există o decizie a Curții Constituționale din decembrie 2015, care presupune că, dacă nu este posibilă numirea unui Guvern în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui, atunci șeful statului poate dizolva Parlamentul și poate convoca alegeri parlamentare anticipate.

"Unii interpretează această decizie astfel încât se referă la situația în care președintele este ales de Parlament. După schimbarea procedurii pentru alegerea președintelui prin vot direct de către cetățeni, avem o situație diferită. Prin urmare, solicităm Curții Constituționale să dea o interpretare Constituției, conform căreia președintele poate dizolva Parlamentul în ultimele 6 luni de mandat”, a declarat Vasile Bolea.

Totodată, deputatul a precizat că fracțiunea PSRM a făcut apel la Curtea Constituțională, bazându-se pe încercările unor forțe politice de a destabiliza situația și de a dezlănțui o criză politică din țară, ținând cont și de faptul că Curtea Constituțională, prin prerogativele sale, este o instanță care trebuie să ofere soluții pentru rezolvarea situațiilor critice.

Drept exemplu, Bolea a amintit că anul trecut, pe 24 februarie, au fost organizate simultan alegerile parlamentare și un referendum consultativ.

Tot anul trecut, în aceeași zi, 20 octombrie, au fost organizate alegeri locale generale și alegeri ale deputaților în Parlamentul Republicii Moldova pentru circumscripțiile uninominale.

„Un Guvern demisionar cu un prim-ministru interimar nu poate persista în timp, mai mult decât termenul prevăzut de Constituție”, se menționează în textul sesizării.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării