main logo
405

PSRM, indignat că în Rusia vor fi 11 secții de votare: Trebuie măcar 100

Partidul Socialiștilor își exprimă indignarea profundă față de decizia Guvernului de a deschide doar 11 secții de votare pe teritoriul Federației Ruse pentru alegerile din 24 februarie.

PSRM, indignat că în Rusia vor fi 11 secții de votare: Trebuie măcar 100

Potrivit PSRM, în cele 11 secții de votare pe care guvernarea intenționează să le deschidă vor putea vota nu mai mult de 10% din numărul cetățenilor moldoveni care se află pe teritoriul Rusiei, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Referindu-se la distribuția geografică a celor 11 secții de votare, socialiștii menționează că vor putea vota nu mai mult de 3% dintre moldovenii aflați permanent sau temporar în Federația Rusă. „Astfel, regimul eurounionist din Republica Moldova blochează încă o dată posibilitatea sutelor de mii de concetățeni care locuiesc pe teritoriul Federației Ruse să-și îndeplinească datoria de cetățean și să-și exercite dreptul la vot la alegerile parlamentare. Aceasta este o încălcare gravă a drepturilor constituționale ale cetățenilor țării, de a alege și de a fi aleși. Această circumstanță pune sub semnul întrebării procesul de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare, care va avea loc la 24 februarie 2019, precum și rezultatele acestora”, se spune într-un comunicat de presă al PSRM.

Partidul Socialiștilor anunță că va contesta decizia, pe care o consideră discriminatorie. Totodată, formațiunea vine cu un apel către toți concetățenii moldoveni din Federația Rusă, să revină acasă în ajunul alegerilor și să voteze pe teritoriul țării. La fel, să reclame în instanțele de judecată încălcarea gravă a dreptului la vot. Socialiștii consideră că „trebuie deschise cel puțin o sută de secții de votare în Federația Rusă – proporțional cu numărul cetățenilor moldoveni din această țară, potrivit datelor oficiale”.

125 de secții de votare vor fi deschise peste hotarele țării pentru scrutinul parlamentar din 24 februarie, potrivit deciziei aprobate vineri, 18 ianuarie, de Guvern. Cele mai multe secții vor fi deschise în Italia (29), România și SUA (câte 12), Federația Rusă (11), Franța (7), Portugalia și Spania (câte 5). În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor fi deschise patru secții de votare, în Ucraina, Canada și Turcia, câte trei, iar în Israel, Belgia, Cehia, Belarus, Irlanda și Germania, câte două secții. Câte o singură secție de votare va fi deschisă în Grecia, China, Azerbaidjan, Polonia, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Confederația Elvețiană, Regatul Țărilor de Jos, Qatar, Japonia, Croația, Georgia, Emiratele Arabe Unite și Norvegia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării