main logo
9962

PSRM îl înaintează pe Alexandr Stoianoglo la funcția de președinte al țării

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a organizat astăzi, 8 iulie, un briefing în care liderul fracțiunii, Igor Dodon, a venit cu un anunț important cu privire la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024. Acesta a anunțat oficial că PSRM îl înaintează pe Alexandr Stoianoglo la funcția de președinte al Republicii Moldova.

PSRM îl înaintează pe Stoianoglo la funcția de președinte al țăriiAlexandru Stoianoglo/Imagine simbol

„Astăzi vreau să fac un anunț de mare importanță pentru politica din Republica Moldova. Astăzi noi deschidem o pagină nouă, ce va marca în mod pozitiv soarta de mai departe a democrației moldovenești, a țării și a cetățenilor. E vorba de modul în care opoziția poate participa în comun la alegerile prezidențiale”, a declarat Igor Dodon, transmite Știri.md

Potrivit fostului șef de stat, mai întâi de toate trebuie evidențiat un lucru, și anume faptul că majoritatea cetățenilor sunt de acord că a venit timpul pentru consolidarea forțelor politice, în special a celor din opoziție. 

„Altfel, nu se va schimba nimic. Oamenii s-au săturat de ambițiile și egoismul unor lideri din Republica Moldova și oamenii așteaptă ca opoziția să găsească o limbă comună, să se unească. Societatea moldovenească dorește o strategie eficientă din partea opoziției în lupta pentru funcția supremă din stat. Nu mai este timp de pierdut și noi suntem datori să răspundem acestor solicitări justificate din partea poporului nostru. (...) Oamenii mai au o singură speranță - că opoziția se va înțelege și noi nu avem dreptul să le înșelăm așteptările”, susține Igor Dodon.

Așadar, pornind de la această constatare, PSRM a luat decizia de a răspunde în mod ferm și pozitiv solicitării respective. Igor Dodon a anunțat că PSRM nu va înainta candidatura lui la aceste alegeri, că va susține un candidat unic de compromis național, în jurul căruia ar putea fi posibile consolidarea mai multor forțe de opoziție și mobilizarea unor mari segmente ale cetățenilor din Republica Moldova.

„Precizez, propunerea de a susține un candidat comun de interes național a fost discutată astăzi, 8 iulie, la ședința PSRM și unanim susținută de toți colegii. (...) Trebuie să dăm dovadă de maturitate politică. În decizia de astăzi, PSRM a ținut cont de toate discuțiile și recomandările din ultimul timp”, precizează Igor Dodon.

Astfel, PSRM vine cu un candidat unic, și anume Alexandr Stoianoglo, pe care atât PSRM, cât și Dodon îl vor susține cu toată încrederea în cadrul acestor alegeri prezidențiale.

„Alexandr Stoianoglo posedă și autoritate profesională, și patriotism, modestie, curaj civic și principialitate. Dumnealui posedă toate acele calități de care trebuie să dea dovadă un președinte de țară, un președinte al tuturor, dar nu un președinte afiliat politic unui partid politic. Evident că noi solicităm și cerem susținerea și a altor partide politice”, a mai declarat Igor Dodon.

„Dragi prieteni, am acceptat astăzi să mă implic într-o activitate dificilă. Acum nu este loc pentru demonstrarea orgoliului și a ambițiilor, există doar conștientizarea responsabilității și a complexității incredibile a sarcinilor trasate. Decizia mea a fost influențată de mai mulți factori: injustiția crește în fiecare zi, nedreptatea nepedepsită, abuzul demonstrativ, batjocura față de oameni, legea este călcată în picioare și altele. Restabilirea dreptății și a legilor este începutul.

Mulți știu că eu sunt un susținător al integrării europene a Republicii Moldova, dar mă doare că aceasta este folosită ca o bâtă, și nu ca o prerogativă ambițioasă pentru unitatea oamenilor. Este dezgustător să vezi cum Moldova neutră este transformată într-un câmp de lucru. Și nu doar partidul de la putere este implicat în acest joc. O Moldovă europeană trebuie să fie neutră, care va fi un stat care va oferi securitate.

Eu nu sunt politician, nu am în spate activități politice. Însă, eu pot comunica cu mulți lideri politici ai țării noastre, care nu discută între ei deja de mulți ani. (...) Misiunea președintelui trebuie să fie aceasta - de a uni, de a găsi compromisuri, de a fi la același nivel cu oamenii. Asta e ceea de ce are nevoie Republica Moldova. Vă mulțumesc”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

De menționat că, anterior, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a menționat în cadrul unei emisiuni TV că candidatura fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, la alegerile prezidențiale este discutată de către forțele de opoziție.

Știri.md amintește că, pe data de 28 februarie, instanța l-a achitat pe Alexandr Stoianoglo, învinuit de comiterea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu.

Ulterior, Procuratura Anticorupție a anunțat că va contesta decizia la Curtea de Apel în următoarele 15 zile. La scurt timp, Alexandr Stoianoglo a declarat că dosarul în care a fost achitat a fost complet falsificat.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării