main logo
407

PSRM critică crearea Adunării Interparlamentare a Moldovei, Ucrainei și Georgiei

Partidul Socialiştilor (PSRM) a criticat ideea creării unei Adunări Interparlamentare a Moldovei, Ucrainei şi Georgiei.

PSRM critică crearea Adunării Interparlamentare. MotivulPSRM critică crearea Adunării Interparlamentare. Motivul

Potrivit Infotag, deputaţii socialişti au propus excluderea acestui punct din proiectul ordinei de zi a şedinţei plenare de joi, dar propunerea nu a fost susţinută de majoritatea parlamentară, transmite Știri.md

Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a menţionat că Parlamentul Republicii Moldova face parte din mai multe structuri interparlamentare, cum ar fi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi ce a CSI, iar "crearea Adunării Interparlamentare a Moldovei, Ucrainei şi Georgiei nu corespunde intereselor naţionale ale Republicii Moldova".

„Această structură nu va fi luată în serios de partenerii externi. Aceasta este o nouă organizaţie de tipul GUAM şi GUM. Ea urmăreşte doar să atragă Moldova în prietenia împotriva cuiva, împotriva Rusiei", consideră deputatul.

El a mai spus că proiectul de hotărâre presupune includerea a trei reprezentanţi ai Partidului Democrat în componenţa acestei structuri şi a recomandat ca majoritatea parlamentară să se bazeze pe principiul parteneriatului dintre partide.

„Nu este neapărat să implicăm actualul Parlament, al cărui mandat se apropie de sfârşit, în jocurile geopolitice", a subliniat Batrîncea. 

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a reamintit că, la şedinţa de ieri a Biroului Permanent al Parlamentului, PSRM a fost invitată să-şi delege un reprezentant în componenţa acestei structuri.

„Parlamentul Republicii Moldova face parte din mai multe structuri de acest gen. Avem o Adunare Interparlamentară cu Polonia, există comisii interparlamentare cu România şi o comisie similară cu Rusia", a amintit el.

Speakerul a menţionat că nu este vorba de crearea unei organizaţii internaţionale care să prevadă anumite obligaţiuni financiare din partea Moldovei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării