main logo
4463

PSRM cere premier până pe 1 februarie. Deputat: Dodon are amnezie

Liderul PSRM, Igor Dodon, a dat ultimatum președintei Maia Sandu ca până la data de 1 februarie să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru.

PSRM cere premier până pe 1 februarie. Deputat: Dodon are amnezieColaj: știri.md

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacție pe contul său de Facebook în care reamintește că Igor Dodon, când era în funcția de șef al statului, nu a propus niciun candidat la funcția de prim-ministru în anul 2019, când pe arena politică se desfășura un scenariu similar, transmite Știri.md.

„În primul rând, Dodon și socialiștii par să aibă amnezie, or exact aceleași teze și declarații demagogice le-au folosit în luna decembrie 2015. Exact ca și acum, Dodon și socialiștii trâmbițau atunci că Președintele țării ar fi obligat să înainteze candidatul la funcția de Prim-ministru în X zile, că altfel Președintele ar uzurpa puterea în stat, că mergem la Curtea Constituțională cu acest lucruri, că altfel scoatem lumea în stradă etc.

Curtea Constituțională le-a răspuns atunci socialiștilor prin Decizia nr.13 din 16 decembrie 2015 trimițându-i la plimbare. Încă o data repet: exact aceleași întrebări au fost înaintate atunci de chiar Igor Dodon prin sesizarea nr.58b/2015.

În al doilea rând, Dodon se pare că uită că între 9 martie 2019 și 8 iunie 2019, fiind Președinte al Republicii Moldova, nu a înaintat niciun candidat la funcția de Prim-ministru.

Timp de trei luni aproape. Și nu doar că nu a înaintat niciun candidat, dar chiar a și mers la Curtea controlată de Plahotniuc pentru a-și ”constituționaliza” inacțiunea. Și Curtea lui Plahotniuc, desigur, i-a făcut pe plac lui Dodon, or atunci cei doi erau un tot întreg.

Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat atunci, de această dată, alegeri parlamentare anticipate totuși vor avea loc. Indiferent că Dodon și socialiștii nu le doresc nici în ruptul capului. Pentru că noi, spre deosebire de ei, ținem la oameni și la promisiunile date lor – de a curăța Parlamentul de hoți și tâlhari și de a avea în legislativ oameni care se gândesc la cetățeni și nu la propriul buzunar”.

Anterior, Igor Dodon a susținut că „Suntem într-o incertitudine totală. Nu avem Guvern, iar președintele care a promis în campania electorală că are soluții pentru criza pandemică, politică și socială se teme să-și asume responsabilitatea.

Avem tentative tot mai evidente de uzurparea puterii în stat. Țara nu are un guvern funcțional, mai mult se merge pe inerție. Este clar că Maia Sandu nu știe cum să procedeze mai departe.

Se află în criză de idei și nu are soluții. De la demisia Guvernului Chicu a trecut 24 de zile, iar președintele țării se dă cu spatele la gard. Apucați-vă de lucru! În aceste condiții cerem președintelui desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru până pe data de 1 februarie”.

Totodată, Dodon a anunțat că, la 19 ianuarie, deputații PSRM se vor adresa la Curtea Constituțională pentru a solicita poziția asupra termenului maxim când președintele țării este obligat să desemneze candidatura la funcția de premier și care sunt sancțiunile pentru șeful statului în caz dacă nu înaintează candidatul la funcția de prim-ministru. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării