main logo
501

Protestul din fața Ambasadei Ruse: Unioniștii condamnă reacția poliției

Reprezentanții mișcărilor unioniste care au protestat în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău joi, 28 iunie, se declară îngrijorați de acțiunile întârziate ale organelor de poliție prezente la protest, în cazul tânărului care a fost agresat de un bărbat cu viziuni pro-ruse.

Protestul din fața Ambasadei Ruse: Unioniștii condamnă reacția polițieiProtestul din fața Ambasadei Ruse: Unioniștii condamnă reacția poliției

Tinerii consideră că incidentul putea fi evitat dacă se intervenea rapid. În contextul dat, solicită o reacție de la Ministerul Afacerilor Interne privind măsurile de securitate întreprinse în privința manifestanților pașnici, transmite Știri.md

Într-o conferință de presă la IPN, liderul Mișcării Noua Dreaptă, Pavel Vintilă, a spus că protestul pașnic a fost întrerupt de un bărbat care și-a parcat neregulamentar automobilul în fața Ambasadei, după care, în discuții cu protestatarii, i-a amenințat, iar într-un final, auzind fraza: „Ce caută armata rusă în Transnistria?”, i-a tras un pumn în față. Pavel Vintilă spune că, din instinct de autoapărare, i-a aplicat câteva lovituri cu o pancartă pe care o ținea în mână, provocându-i răni ușoare. „Noi nu avem antecedente ca organizație, noi am făcut acțiuni pacifiste, nu am provocat pe nimeni, nu suntem interesați să o facem”, spune tânărul.

Liderul „UNIREA – ODIP”, Vlad Bilețchi, a amintit și despre alte acțiuni ale bărbatului pe care îl consideră agresor. „Acesta a intrat la propriu cu automobilul și a distrus intrarea Primăriei, acesta a blocat două benzi de circulație pentru care are un dosar pentru huliganism, i-a atacat pe cei de la mișcarea Stop Ham. Dânsul are o experiență bună în a fi provocator și a deveni violent brusc”, spune Vlad Bilețchi.

Liderul „UNIREA – ODIP” consideră regretabil incidentul, deoarece a avut loc un conflict între oameni de rând, dintre un exponent al vizuinilor pro-ruse, care a sărit la bătaie, și unul cu viziuni pro-unioniste și niciunul nu a avut de câștigat. Regretabil este și faptul că bărbatul care a sărit la bătaie a făcut jocul unor forțe meschine, reușind, conștient sau inconștient, să denigreze în general acțiunile de protest sau orice mișcare stradală.

„Obiectivul nostru nu este să-i punem la pușcărie pe cei care au alte viziuni, obiectivul este să înțeleagă că astfel de comportament este ieșit din comun și nu duce la absolut nimic bun. Noi nu vom face  niciodată astfel de lucruri, noi nu vom ataca în asemenea hal niciodată, noi putem să venim la o contramanifestație, pașnic”, a menționat Vlad Bilețchi.

Potrivit unui comunicat de presă al Poliției, bărbatul violent a fost reținut și va fi cercetat pentru huliganism, iar dacă va fi găsit vinovat riscă amendă de la 27500 la 52500 de lei sau închisoare până la trei ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării