457
0
Protest în fața RPRM pe lângă ONU pentru eliberarea lui Grigorciuc
457
0

Un grup de activiști au organizat o acțiune de protest în fața Reprezentanței Permanente a Republicii Moldova pe lângă ONU, cerând eliberarea lui Pavel Grigorciuc, activistul ce a fost reținut după ce la agresat pe deputatul democrat, Sergiu Sîrbu, într-un local din centrul Capitalei.

Foto: agora.md

Despre aceasta a anunțat susținătorul activistului, Alexandr Roșco, care a menționat că manifestanții au dus o scrisoare adresata noului guvern al Moldovei, precum și ambasadorului Victor Moraru, Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU din Geneva, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

„Scrisoarea nu a fost înmânată, angajații instituției eu refuzat să ne deschidă ușa. Într-un final, scrisoarea semnată de mai mulți activiști a fost lăsată la ușa Reprezentanței”, spune Roșco.

Textul scrisorii Comitetului pentru eliberarea lui Pavel Grigorciuc din New York:

„Președintelui Dodon, premierului Sandu și deputaților din Parlamentul Republicii Moldova:

În numele semnatarilor apelului internațional pentru eliberarea prizonierului politic Pavel Grigorciuc, vă îndemnăm să luați măsuri imediate pentru a atenua abuzurile asupra drepturilor omului împotriva deținuților din Penitenciarul nr.13 din Chișinău.

Pavel Grigorciuc și alți oponenți ai regimului oligarh al lui Vlad Plahotniuc și Partidului Democrat din Moldova trebuie eliberați. Acei oponenți ai oligarhiei, care au condus țara, trebuie să li se permită revenirea în drepturi politice deplinw și restabilirea liberii circulații.

Într-o declarație făcută pe 11 iunie, Grigorciuc a relatat: "Am fost de acord să creăm o asociație de prizonieri politici ... Salutăm crearea unei noi majorități parlamentare, susținem toate deciziile Parlamentului privind de-oligarhizarea și eliberarea țării de la regimul lui Plahotniuc.

„Sperăm că noul ministru al justiției, Stanislav Pavlovschi, va efectua o vizită în Penitenciarul nr.13 după ce va primi o autoritatea legală pentru a opri toate încălcările drepturilor omului care au loc aici.

De asemenea, remarc că recent s-a raportat că sănătatea lui Filat și a lui Platon s-a înrăutățit, pot fi tratați în mod diferit, dar sunt principalii martori ai celei mai mari crime ai regimului Plahotniuc.

Prin urmare, cer tuturor organizațiilor pentru drepturile omului și Ministrului Justiției Pavlovschi, în primul rând, să abordeze problema încălcării drepturilor omului în Penitenciarul nr.13, precum și să asigure siguranța persoanelor menționate mai sus care pot depune mărturii în fața comisiei parlamentare ce investighează furtul miliardului.

Îi îndemn pe deputații din Partidul Socialist (PSRM) și blocul ACUM să vină în instanță și să acționeze ca garantul meu ... pentru ca noi împreună - atât deputații, cât și prizonierii politici - să putem continua într-un sens figurat să terminăm cu complicii regimul oligarhic.

Știm că Washingtonul a contribuit la facilitarea creșterii lui Plahotniuc și a aderenței sale asupra instituțiilor de stat ale Moldovei, deoarece acesta corespundea intereselor economice și strategice ale guvernului S.U.A. în regiune. 

Vedem cum guvernul SUA joacă ambele părți în actuala luptă politică din Moldova. De asemenea, cerem administrației Trump și Congresului SUA să pună capăt întregului sprijin ascuns și al oligarhiei și să să recunoască cu adevărat, nu doar în cuvânt, ci și în fapte, noul guvern al Republicii Moldova înființat la 8 iunie.

Cu respect, Comitetului pentru eliberarea lui Pavel Grigorciuc din New York”.

Sursa: fb.com/AlexandrRoșco

Știri.md amintește că dosarul de invinuire a lui Pavel Grigorciuc a fost trimis în judecată la începutul lunii mai curent. Pavel Grigorciuc riscă amendă sau până la 5 ani închisoare pentru huliganism, săvârşit în stare de recidivă. Procuratura a finalizat urmărirea penală şi a expediat dosarul de învinuire a acestuia în judecată.

Știri.md amintește că la data de 23 martie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis mandat de arest pe un termen de 30 de zile pentru activistul Pavel Grigorciuc.

De menționat că ședințele de judecată se desfășoară cu ușile închise.

Amintim că deputatul Sergiu Sîrbu a fost internat în spital la data de 21 martie cu contuzie cerebrală, după ce Pavel Grigorciuc l-ar fi bătut.

În reacție, activistul susține că a recurs la acest gest după ce democratul l-a insultat.

În comunicatul procuraturii se mai spune că inculpatul, în vârstă de 29 de ani, a ajuns în atenţia organelor de drept încă acum cinci ani. 

Astfel, în primăvara anului 2015, acesta a fost condamnat la amendă penală după ce a bătut şi insultat un cetăţean german într-un local din capitală, deteriorând şi mai multe bunuri. Până în prezent, acesta se eschivează de la achitarea amenzii penale.

O altă condamnare pentru dezordinile în masă și violențele la sediul Procuraturii Generale din septembrie 2016. Atunci, inculpatul, împreună cu alte şase persoane au compărut pe banca acuzaţilor pentru organizarea, conducerea şi participarea activă la săvârșirea acțiunilor ilegale, au chemat la nesupunere violentă activă la cerinţele legitime ale reprezentanţilor autorităţilor și au aplicat violenţa, inclusiv cu utilizarea unor obiecte în calitate de arme. 

Pentru aceste acţiuni, inculpatul a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 4 ani.

De asemenea, din anul 2014 şi până în prezent acesta şi-a completat şi cazierul contravenţional cu 4 contravenţii pentru o serie de acţiuni huliganice, ultragieri şi alte acţiuni violente, pentru care a fost pedepsit de către instantele naţionale cu amenzi, la fel neachitate de făptaş până în prezent.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter