main logo
407

Promo-LEX și PDM au aplanat conflictele și au convenit să coopereze

Partidul Democrat (PDM) şi asociaţia de apărare a drepturilor omului Promo-LEX au aplanat conflictele şi au convenit să se informeze reciproc referitor la chestiunile ce ţin de alegerile parlamentare pentru a îmbunătăţi procesul electoral şi pentru a informa publicul.

Promo-LEX și PDM au aplanat conflictele și au convenit să coopereze

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la un comunicat al PDM, părţile au ajuns la această înţelegere luni, la întrevederea vicepreşedinţilor PDM, Vladimir Cebotari şi Sergiu Sîrbu cu directorul Promo-Lex, Ion Manole, şi directorul de programe al acestei organizaţii, Pavel Postică.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre standardele OSCE în materie de observare a alegerilor, precum şi despre rapoartele publice comunicate de Promo-Lex, care au servit drept motiv pentru divergenţe. 

Reprezentanţii PDM au accentuat importanţa verificării presupuselor încălcări electorale până la comunicarea lor publică şi fără influenţa opţiunilor electorale sau crearea percepţiilor de preferinţă electorală a potenţialilor alegători. Democraţii consideră că autorităţile competente trebuie informate despre încălcări, iar încălcările care vizează un concurent electoral anume trebuie semnalate în mod individual acestuia. 

Vicepreşedinţii PDM au precizat că, în viziunea PDM, o asemenea abordare ar ajuta la credibilitatea monitorizării procesului electoral. De asemenea, ei au exprimat deschiderea pentru consultări reciproce şi acţionare pentru a aduce contribuţia unui proces electoral transparent, democrat şi corect.

După cum a informat anterior Infotag, la 20 decembrie 2018 şi 10 ianuarie 2019, Promo-Lex a publicat două rapoarte de monitorizare a alegerilor parlamentare, în care a menţionat că PDM şi PSRM utilizează resurse administrative. În rapoarte se mai spunea despre începerea prematură a campaniei electorale, admisă de majoritatea concurenţilor electorali.

PDM a reacţionat critic la publicarea primului raport, spunând că concluziile acestuia sunt nefondate. După publicarea celui de-al doilea raport, democraţii au trimis sponsorilor Promo-Lex o scrisoare cu analiza rezultatelor misiunii de observare, în care au criticat atât autorii raportului, cât şi metodologia de monitorizare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării