main logo
435

Promo-LEX: Referendumul de alegeri nu are bază juridică clară

Desfăşurarea referendumului în ziua alegerilor parlamentare nu are o bază juridică clară, iar întrebările propuse nu prezintă un interes mare pentru societate.

Promo-LEX: Referendumul de alegeri nu are bază juridică clară

La aceste concluzii au ajuns experţii Asociaţiei Promo-LEX, care au realizat o cercetare electoral pentru perioada 27 iulie - 10 decembrie 2018.

Potrivit agenţiei Infotag, joi, la prezentarea studiului, directorul de programe al asociaţiei, Pavel Postică, a menţionat că, deşi consultarea cetăţenilor cu privire la cele mai importante aspecte ale dezvoltării statului este oportună, întrebările propuse pentru acest plebiscit nu prezintă un interes public larg", transmite Știri.md.

"Una dintre ele, cea despre posibilitatea revocării mandatului de deputat, contravine Constituţiei, practicii internaţionale şi, din punct de vedere tehnic, nu poate fi realizată în condiţiile sistemului actual de alegere a deputaţilor. În ceea ce priveşte a doua întrebare, despre reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61, această iniţiativă a Partidului Democrat nu este nouă şi a fost înaintată anterior de Partidul Socialiştilor. Astfel, problema ar putea fi rezolvată prin votarea în Parlament, prin găsirea unui consens, fără a fi nevoie să fie supusă referendumului republican, care va spori în mod nerezonabil cheltuielile pentru votare şi va complica procedura de numărare a voturilor, de prezentare a rezultatelor finale", a spus expertul.

Potrivit lui, "există întrebări şi referitor la campania electorală, care va fi mult mai lungă pentru referendum decât pentru alegerile parlamentare (campania pentru participanţii la referendum începe imediat după înregistrare, iar campania pentru candidaţii la alegeri începe abia pe 25 ianuarie - "I.")".

"De asemenea, nu este clar cum va putea fi distinsă agitaţia legată de referendum de agitaţia pentru alegerile parlamentare. Acest lucru este practic imposibil şi ne permite să vorbim despre crearea unor condiţii inegale la începutul campaniei electorale", a spus Postica.

El a atras atenţia şi la faptul că decizia de desfăşurare a referendumului a fost luată în Parlament "în mare grabă şi în lipsă de transparenţă".

"Sper că se vor găsi persoane care să conteste constituţionalitatea deciziei Parlamentului privind referendumul în ziua alegerilor, deoarece există riscul de denaturare a întregului proces electoral", a spus expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării