main logo
428

Promo-LEX: Referendumul consultativ a fost aprobat în mod pripit

Organizarea referendumului consultativ în aceeași zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 are la bază un cadru legal aprobat în mod pripit, pe final de perioadă preelectorală și fără consultări publice.

Promo-LEX: Referendumul consultativ a fost aprobat în mod pripit

Sunt constatări ale Misiunii de observare a alegerilor parlamentare a Asociației Promo-LEX, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Într-o conferință de presă, Pavel Postica, director de programe Promo-LEX, a declarat că desfășurarea unui referendum consultativ în aceeași perioadă electorală cu alegerile parlamentare denaturează ideea organizării scrutinului parlamentar, din mai multe considerente.

Alegătorii se pot pomeni în situația de a nu putea face diferență între agitația politică pentru referendum și cea pentru parlamentare. Comasarea scrutinelor, în afară de dezorientarea alegătorilor, va crește nejustificat costurile exercițiului și va complica substanțial organizarea și desfășurarea scrutinelor.

În ceea ce privește subiectele referendumului, Pavel Postica a amintit că unul dintre ele se referă la revocarea deputaților, subiect care aparent este neconstituțional şi contravine practicilor internaționale, iar din punct de vedere tehnic este imposibil de implementat în condițiile sistemului actual de alegere a deputaților.

Misiunea de observare Promo-LEX consideră că verificarea de către Curtea Constituțională a temeiniciei juridice de organizare a referendumului urmează a fi efectuată ex-ante și nu ex-post. Or, în situația verificării ex-post urmările ar putea fi imprevizibile.

„În context ne exprimăm încrederea că se vor găsi posibilități pentru verificarea constituționalității acestei hotărâri a Parlamentului înainte de data alegerilor. Și aceasta pentru că avem suspiciuni că verificarea ex-post a acestei hotărâri poate denatura rezultatele alegerilor, a mai spus Pavel Postica.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării