main logo
275

Promo-LEX: Parlamentul ar favoriza inițiativele partidului de guvernare

La ședinţa plenară a Parlamentului din 1 iulie au fost acceptate toate cele 10 propuneri ale fracţiunii majoritare a partidului aflat la putere, PAS, de completare a ordinii de zi, în timp ce inițiativele opoziției au fost respinse.

Promo-LEX: Parlamentul ar favoriza inițiativele partidului de guvernareFoto: știri.md

Potrivit Infotag, acest lucru este arătat de datele monitorizării publice efectuate săptămânal de asociaţia pentru drepturile omului Promo-LEX în cadrul campaniei "#101. Parlamentul lucrează pentru tine?", transmite Știri.md.

Potrivit concluziilor activiştilor publici, autorii a 15 proiecte examinate şi votate au fost doar deputaţii majorităţii parlamentare şi ai Guvernului. Deputaţii din opoziţie şi fracţiunea majoritară au votat prin consens cinci proiecte din sfera socială. O propunere de vot de neîncredere exprimată politicii Ministerului de Finanţe, înaintată de opoziţie, a fost respinsă.

Experţii au remarcat că Biroul permanent al Parlamentului a inclus cinci puncte pe ordinea de zi, dar alte 10 chestiuni au fost incluse pe agendă la începutul şedinţei. Totodată, transparenţa luării deciziilor a avut de suferit în cazul a opt proiecte votate, adică 53%. 

În ziua examinării acestora, textele proiectelor, actelor conexe, inclusiv raportul de fond al Comisiei, rezumatele amendamentelor, propunerile şi obiecţiile, nu au fost publicate pe site-ul Parlamentului.

Autorii monitorizării au remarcat că un proiect, al cărui autor este Guvernul, a fost examinat şi votat în două lecturi în cel mai scurt timp posibil - 44 de zile, iar un alt proiect depus de un deputat - abia după 409 zile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării