main logo
1091

Promo-LEX, despre dezbaterea lui Dodon la Moldova 1: Acțiuni concertate

Asociația Promo-LEX anunță că compania Teleradio-Moldova la ultima dezbatere din turul II, care a avut loc ieri, 12 noiembrie 2020, a încălcat prevederile Acordul de Parteneriat.

Promo-LEX, despre dezbaterea lui Dodon la Moldova 1: Acțiuni concertate

Pentru prima dată, reprezentanții Asociației Promo-LEX nu au fost informați de către persoanele responsabile de organizarea dezbaterilor despre modificarea unilaterală a scenariului convenit, de comun acord, pentru organizarea dezbaterilor la Compania Teleradio-Moldova, fiind astfel încălcate prevederile și principiile Acordului de Parteneriat, transmite Știri.md.

Promo-LEX a prezentat câteva aspecte care denotă aceste inadvertențe, care umbresc caracterul echidistant și non-partizan al Postului Public de Televiziune Moldova 1 în organizarea unei dezbateri electorale la data de 12 noiembrie:

  1. Contrar Scenariului inițial al dezbaterilor, Declarației și scrisorii de informare a candidaților din data de 12.11.2020, a fost permisă prezența la dezbatere a susținătorilor candidaților, deși se agreaseră că din motive de securitate a sănătății publice, se va renunța la prezența spectatorilor în sală.
  2. Conform Politicii editoriale a Companiei Teleradio-Moldova, în cazul lipsei unui candidat, timpul rezervat nu se recuperează. Astfel, deși timpul acordat pentru dezbateri era de o oră pentru ambii candidați, moderatorii au admis utilizarea întregii emisiuni în favoarea unui singur candidat. Or, potrivit anunțului public al Postului Public de Televiziune Moldova 1, se intenționa acordarea a câte 30 de minute pentru fiecare candidat. Însă, în realitate, dezbaterea a durat mai mult de 60 de minute.
  3. Deși s-a specificat că pentru întrebările experților candidații vor avea 12 minute, acest timp a fost extins până la 20 de minute.

„Aceste fapte, într-un final, ar putea fi interpretate drept intenție de favorizare a unui concurent electoral, în condițiile în care s-au constatat o serie de acțiuni concertate între un concurent electoral și conducerea Postului Public de Televiziune Moldova 1.

Modul în care a fost organizată dezbaterea din seara zilei din 12 noiembrie contravine bunelor practici de organizare a dezbaterilor electorale la un post public de televiziune”, preciează asociația.

Amintim că transmisiunea a fost preluată de posturile de televiziune apropiate lui Igor Dodon care retransmit canalale rusești Pervîi Kanal și NTV.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării