main logo
382

Promo-Lex, despre decizia CEC de a constitui secții de votare în străinătate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat decizia cu privire la constituirea secţiilor de votare peste hotare cu aplicarea unei metodologii clare şi informarea părţilor interesate.

Promo-Lex, despre decizia CEC privind secțiile de votare în străinătateFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, această opinie a fost exprimată, joi, de către Directorul de programe al Asociaţiei "Promo-Lex", Pavel Postică, care a prezentat cel de-al treilea Raport de observare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova (RM) din 1 noiembrie 2020 (pentru perioada 16-29 septembrie), transmite Știri.md

"În cele din urmă, CEC a ţinut cont de propunerile societăţii civile", a spus Pavel Postică.

Pentru alegerile prezidenţiale au fost constituite 2.143 de secţii de votare, dintre care 42 au fost create pentru alegătorii din regiunea transnistreană, iar 139 au fost constituite peste hotare.

"CEC a constituit peste hotare cu 39 SV mai multe decât în alegerile prezidenţiale din 2016. Spre deosebire de scrutinele anterioare, prin actul de constituire părţile interesate au fost informate cu privire la etapele procesului de constituire, formula de calcul utilizată, riscurile determinate de evoluţia epidemiologică etc. Totuşi, atragem atenţia asupra lipsei unui proces de consultare publică instituţionalizat, care a generat suspiciuni în procesul de stabilirea a numărului şi locaţiei secţiilor de votare peste hotare", a menţionat Pavel Postică.

Potrivit lui, conform analizei comparative a "Promo-Lex" trebuie deschise mai multe secţii de votare în Germania (unde vor fi deschise 6 secţii de votare) şi Federaţia Rusă (17 secţii de votare), iar mai puţine în Statele Unite ale Americii (unde vor fi deschise 12 secţii de votare).

"În contextul unei evoluţii agravante a situaţiei epidemiologice, este posibil ca numărul de secţii de votare organizate efectiv peste hotare să fie mai mic decât numărul celor constituite de CEC, dar este important ca organul electoral central să comunice din timp şi transparent despre astfel de situaţii posibile", a subliniat Pavel Postică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării