main logo
625

Promo-LEX condamnă comportamentul agresiv de la întrunirile publice

În ultimele zile, în centrul municipiului Chișinău au loc numeroase acțiuni de protest și întruniri publice.

Promo-LEX condamnă comportamentul agresiv de la întrunirile publiceFoto: captură video

Asociația Promo-LEX a constatat mai multe situații în care au fost încălcate pincipiile ce stau la baza libertății de exprimare și libertății întrunirilor pașnice, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

„Au fost înregistrate cazuri regretabile și inadmisibile de agresare a jurnaliștilor de către agenți de securitate sau participanții la întrunirile publice.

De asemenea, au fost observate cazuri de împiedicare a accesului liber al jurnaliștilor spre unele porțiuni ale locurile de întrunire, precum și suspiciuni privind participarea forțată sau contrară voinței unor persoane dar și transportarea organizată a unor participanți la întruniri.

Deosebit de suspect este și faptul că marea majoritate a participanților refuză categoric să discute liber cu jurnaliștii sau devin agresivi atunci când sunt rugați să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

Un caz ieșit din comun a avut loc la 10 iunie în fața Curții Constituționale, unde o persoană a fost agresată și umilită de o altă persoană participantă la protest pentru simplu fapt că aceasta discuta și răspunde la întrebările unei jurnaliste”, se arată într-un comunicat de presă.

Asociația Promo-LEX reiterează faptul că libertatea de exprimare și libertatea întrunirilor sunt drepturi fundamentale, inerente oricărei ființe umane, garantate inclusiv de articolele 32 și 40 din Constituția Republicii Moldova. Acestea sunt elemente esențiale și indispensabile, fără de care democrația, statul de drept, pacea și realizarea altor drepturi nu ar fi posibile. Din aceste motive, considerăm important a fi luate toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea participanților la eveniment, fără însă a prejudicia sau obstrucționa libertatea de exprimare și de întrunire a acestora.

Asociația Promo-LEX cheamă participanții, organizatorii dar și autoritățile de stat la respect reciproc și toleranță. Este inadmisibil a utiliza discursul care instigă la ură și discriminare. Considerăm periculoasă retorica îndreptată împotriva unor grupuri minoritare, naționale sau etnice, lingvistice și altele, fie utilizarea stereotipurilor și prejudecăților legate de aceste grupuri în scopuri de dezbinare, provocare sau agitare a oamenilor, înainte de eveniment sau pe parcursul acestuia.

Ura și intoleranța reprezintă factori decisivi de catalizare a violenței, iată de ce Asociația Promo-LEX îndeamnă toți actorii implicați, să se exprime și să se manifeste în spiritul respectului reciproc și al demnității umane.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării