main logo
376

Proiectul noului Cod electoral, supus audierilor publice la Parlament

Proiectul de lege pentru modificarea Codului electoral a fost supus consultărilor publice, organizate astăzi, la Parlament, de către Comisia juridică, numiri și imunități.

Proiectul noului Cod electoral, supus audierilor publice la ParlamentFoto: CEC

Dezbaterile au avut loc cu participarea deputaților în Parlament, a vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, și a secretarului instituției, Alexandr Berlinschii, a reprezentanților partidelor politice și societății civile, transmite Știri.md.

Proiectul de lege are drept scop perfecționarea procedurilor electorale în conformitate cu avizele Curții Constituționale, recomandările Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR și ale misiunilor de observare a alegerilor.

Participanții la audieri au salutat inițiativa de a perfecționa legislația electorală prin adoptarea unui nou Cod electoral, menționând că sunt măsuri necesare pentru a eficientiza activitatea organelor electorale și a facilita procesul electoral.

Totodată, participanții au propus amendamente la proiect, care vor fi analizate în cadrul următoarelor ședințe.

Proiectul Codului electoral va fi examinat în comisiile permanente, după care va fi propus spre aprobare, în prima lectură, în plenul Parlamentului.

Ulterior, acesta va fi transmis spre expertizare Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR.

După recepționarea punctelor de vedere ale celor două organizații și lucrând la îmbunătățirea aspectelor tehnice, proiectul de lege va fi propus spre aprobare în lectura a doua.

Amintim că propunerile de modificare a legislației electorale și celei conexe au fost elaborate de un grup de lucru creat de Comisia Electorală Centrală în urma unor ample consultări publice cu actorii interesați, ulterior fiind transmis Parlamentului spre examinare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării