main logo
478

Proiectul documentului privind reglementarea transnistreană va fi prezentat după summitul de la Viena

Proiectul documentului privind reglementarea transnistreană, elaborat de Guvern, va fi prezentat după reuniunea Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care se va desfăşura la Viena în această săptămână.

Viziunea reglementării transnistrene, prezentată în curândProiectul documentului privind reglementarea transnistreană va fi prezentat după summitul de la Viena.

Acest lucru a fost comunicat agenţiei Infotag de surse din cadrul Biroului pentru Reintegrare.

Sursele au confirmat că proiectul de document, intitulat "Viziune", a fost deja elaborat, dar a fost luată decizia de a desfăşura consultări suplimentare pe marginea acestuia, inclusiv cu participarea mai multor experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile.

În proiectul de document, statutul juridic al Transnistriei în componenţa Moldovei unite seamănă cu statutul Autonomiei Găgăuze.

Preşedintele Igor Dodon a declarat deja că proiectul privind reglementarea transnistreană, pe care intenţionează să-l prezinte Guvernul Moldovei, "nu corespunde intereselor de consolidare a statalităţii moldoveneşti". El a spus că reprezentanţii Preşedintelui au elaborat propiul document, care are la bază menţinerea, consolidarea şi recunoaşterea internaţională a statutului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova, dreptul la autodeterminare în cazul pierderii statalităţii moldoveneşti.

El a subliniat faptul că conceptul prezentat va fi îmbunătăţit în cadrul comisiei mixte, care a fost creată de către Preşedinte, Parlament şi Guvern.

Potrivit serviciului de presă al MAEIE, la cea de-a 24-a reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE, care va avea loc la Viena pe 7-8 decembrie, vor participa viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, şi vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan. În cadrul reuniunii va fi făcut un bilanţ al activităţii OSCE în anul 2017 şi vor fi examinate chestiuni actuale de pe agenda organizaţiei.

O atenţie aparte va fi acordată reglementării conflictelor regionale, printre care se numără şi problema transnistreană. Tot la acest subiect de pe agendă se preconizează adoptarea unei declaraţii cu privire la desfăşurarea procesului de negocieri în formatul "5+2". Şeful diplomaţiei de la Chişinău va rosti o alocuţiune dedicată temelor de actualitate pentru OSCE.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării