main logo
372

Profilul electoral al circumscripției uninominale nr. 38 Hâncești

Profilul electoral al raionului Hâncești, sugerează existența unei corelații puternice între votul politic la alegerile parlamentare, cel pentru Consiliul raional și configurația politică majoritară la nivel central, în Parlament și Guvern.

Profilul electoral al circumscripției uninominale nr. 38 HânceștiFoto: ipn.md

La alegerile locale generale din 20 octombrie 2019, Blocul electoral ACUM, Platforma DA și PAS, ca parte a coaliției de guvernare temporare cu Partidul Socialiștilor, a obținut în raionul Hâncești un vot politic peste cel al Partidului Democrat, transmite Știri.md

În schimb, democrații au reușit să câștige alegerile în circumscripția respectivă la scrutinul parlamentar general, 24 februarie 2019. 

Datele analizate referitor la votul anterior în localitățile circumscripției se regăsesc pe portalul alegeri.md, lansat de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, sub egida Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte.

Într-o conferință de presă la IPN directorul executiv ADEPT, Igor Boțan, a declarat că alegerile parlamentare noi din circumscripția uninominală nr. 38 Hâncești sunt primul eveniment electoral al anului 2020, în care sunt programate și alegeri prezidențiale ordinare. Importanța acestor alegeri este și mai mare în contextul politic creat după scrutinul local general din 20 octombrie și turul doi din 3 noiembrie 2019.

„Un lucru foarte important pentru aceste alegeri și pentru viitoarele alegeri prezidențiale este să știm care este profilul electoral al raionului Hâncești și noi am elaborat acest profil electoral în baza votului politic începând cu anul 2003 și până în 2019”, a precizat Igor Boțan.

Potrivit lui, Blocul ACUM, care a participat pentru prima dată în 2019 la alegeri locale, a acumulat un scor foarte bun, obținând majoritatea relativă la alegerile pentru consiliul raional. 

Totodată, Partidul Democrat, în ultimele trei cicluri electorale, a fost practic în creștere și, în pofida tuturor lucrurilor legate de sciziune sau alte fenomene, formațiunea a crescut în opiniile electorale. Și Partidul Socialiștilor a crescut în ultimii doi ani, iar Partidul Liberal Democrat a descrescut dramatic, la fel și Partidul Comuniștilor. 

„Această informație este importantă pentru a înțelege care sunt evoluțiile și profilul electoral al raionului respectiv”, a notat directorul ADEPT.

Cele 63 de localități ale raionului Hâncești, inclusiv municipiul-reședință Hâncești, sunt administrate de 39 de consilii locale și primari, aleși în urma alegerilor locale generale din 20 octombrie și 3 noiembrie 2019. 

Din 39 de consilii municipale, comunale și sătești, în 25 există o majoritate absolută formată de o singură formațiune politică. Partidul Democrat din Moldova deține majoritatea în 14 consilii locale, Blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS – în opt, iar Partidul Socialiștilor – în trei consilii.

Igor Boțan s-a referit și la potențialul organizatoric și administrativ al partidelor. Potențialul poate fi estimat cu precizie în fiecare circumscripție electorală pornind de la numărul de candidați înregistrați pentru funcțiile de primari și consilieri locali, la cele mai recente alegeri locale generale. 

Acesta furnizează cea mai sigură dovadă a prezenței partidelor într-un teritoriu. După alegerile locale, potențialul organizatoric s-a materializat în potențial administrativ. 

În mod firesc, rezultatele alegerilor pentru funcțiile de primari și consilieri locali s-au dovedit a fi într-o corelație puternică cu potențialul organizatoric, cele patru formațiuni obținând cel mai mare număr de primari și consilieri locali.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării