main logo
1161

Procurorul Iarmaliuc respinge acuzațiile lui Dodon privind umilirea mamei sale

Procurorul Petru Iarmaliuc respinge acuzațiile lansate joi de către inculpatul Igor Dodon, potrivit cărora dânsul ar fi pus la cale „umilirea” mamei socialistului în fața Procuraturii Anticorupție.

Procurorul Iarmaliuc respinge acuzațiile lui Dodon privind mama sa

Acuzatorul de stat care instrumentează dosarul pe numele lui Dodon a declarat pentru Ziarul Național că, începând de sâmbătă, 6 august, se află în spital cu fiul său minor și nu are nicio tangență cu cele întâmplate miercuri, 10 august, în fața Procuraturii Anticorupție, transmite Știri.md.

Mai mult, Iarmaliuc afirmă că mama lui Dodon a mai fost citată de el pe 27 iulie curent la Procuratură, iar atunci nu au avut loc asemenea incidente.

Iarmaliuc a lăsat să se înțeleagă că doar lui Dodon i-ar conveni acest scandal și că e determinat că facă lumină în cauzele penale în care e învinuit Dodon, în pofida tuturor presiunilor care se fac asupra sa.

Potrivit lui Iarmaliuc, acuzațiile lansate de Dodon la adresa sa, inclusiv că ar face parte din „banda Maiei Sandu”, sunt neîntemeiate.

„Nu am cum să comentez isteria și agonia unei persoane care are calitatea de învinuit. Eu sunt, am fost și voi rămâne liber de orice servitute! Nu am fost, nu sunt și nu voi accepta să fiu dirijat de cineva. Conștiința, demnitatea și legea sunt regulile mele de viață. Sunt dispus să fiu verificat sub orice aspect, inclusiv cu poligraful. 

Pentru a risipi suspiciunile, sunt gata să fiu testat în Occident sau în Est. Nu am nimic ce ascunde și de ce să-mi fie frică. Știu, comportamentul etic și legal a fost, este și va rămâne anacronic, însă dacă nu noi, atunci cine va face ordine „în casă și în ogradă la noi”?! Da, e greu, da, este periculos, dar nu putem face compromisuri cu ilegalitatea”, a răspuns Iarmaliuc atacurilor lui Dodon.

Procurorul este de acord că dreptul la apărare se realizează în fața organelor judiciare, nu în mass-media sau cu atacuri la persoană. „Pentru o informare corectă, declar că eu, începând cu 6 august, adică de sâmbătă trecută, sunt internat cu fiul în spital”, ne-a spus procurorul, trimițându-ne și o poză confirmativă de pe patul instituției medicale.

De asemenea, Iarmaliuc a menționat că mamei lui Dodon i-a fost înaintată învinuirea pe 27 iulie curent, însă atunci nu a avut loc niciun scandal.

„De ce atunci nu au fost făcute știri, cu câteva zile înainte sau după? Eu am fost cel care a efectuat acțiunea de urmărire penală pe 27 iulie 2022 și, respectiv, se observă că procurorii nu au interesul de a recurge la asemenea mișcări. Cui îi sunt necesare și avantajoase aceste măsuri de a fi în centrul atenției?!

Mai mult, orice acțiune de urmărire penală trebuie să asigure standardul de legalitate. Până acum, nicio acțiune de urmărire penală nu a fost contestată ca fiind ilegală. Dimpotrivă, noi, procurorii, am acționat în vederea corectării actelor judecătorilor de instrucție, care au aplicat eronat legea la momentul dispunerii și prelungirii arestului la domiciliu… 

Datorită procurorilor, care știu și înțeleg buchea legii, a fost corectată acea inadvertență procesuală. Adevărul are o caracteristică - cu timpul iese la iveală. Noi, procurorii, vom depune toată diligența și vom face ca acest timp să fie cât mai scurt și totul să fie transparent. Poporul trebuie să știe tot despre toate ilegalitățile, indiferent cine le-a comis. În fața legii toți sunt egali, chiar și fostul președinte de republică, un deputat sau un ministru”, a mai declarat Petru Iarmaliuc pentru Ziarul NAȚIONAL.

Sursa citată a adăugat că dânsul nu poate fi acuzat că ar face lobby pentru cineva.

„Afilierea mea către o persoană sau alta, sau grup de interese este eșuată din start. Cei care mă cunosc știu cum am evoluat eu și cunosc că aleg să fiu un singuratic, decât într-o „haită” de criminali, care își creează desfătări în rezultatul activităților infracționale. Criticilor mei le mulțumesc, pentru că datorită lor voi deveni mai bun și mai curajos de a merge până la capătul existenți mele întru asigurarea supremației legii și intereselor naționale”, a conchis Iarmaliuc.

Amintim că Dodon a declarat ieri, într-o postare pe Facebook, că procurorul Petru Iarmaliuc, cel care conduce urmărirea penală pe patru capete de acuzate pe numele socialistului, ar fi informat presa despre sosirea mamei sale la Procuratura Anticorupție.

„De ce nu vă lămuriți cu acest Iarmaliuc, care a organizat toate acestea? El ieri (10 august n.r.) și-a luat concediu medical, chipurile el nu este la serviciu. 

Dar la ora 8.00 - 8.15 a sunat la mama mea și a întrebat-o dacă vine cu siguranță la ora 9.00. Este lucrătorul Procuraturii Anticorupție care a organizat totul. Ce, e dificil de făcut o investigație? Nu vor face asta, pentru că totul au organizat anume ei. Totul a organizat banda Maiei Sandu. Mie-mi e rușine pentru așa conducători”, a spus ieri Dodon, cercetat penal inclusiv pentru îmbogățire ilicită și trădare de patrie.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării