main logo
7959

Procurorul general riscă să fie demis: CSP a dat undă verde anchetării

Consiliul Superior al Procurorilor a admis sesizarea deputatului PAS, Lilian Carp, ce vizează pretinse acțiuni ilegale comise de procurorul general.

Procurorul general riscă să fie demis: CSP a dat undă verde anchetăriiFoto: știri.md

Anunțul a fost făcut de șefa Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, transmite Știri.md.

Potrivit ei, deși au fost și opinii separate, majoritatea membrilor CSP au votat pentru admiterea sesizării deputatului PAS Lilian Carp și a încuviințat o anchetă a acțiunilor lui Alexandr Stoianoglo, pe vremea când era deputat.

Totodată, a fost desemnat un procuror care va face investigațiile.

Menționăm că Lilian Carp a venit cu un pachet de probe încă săptămâna trecută, însă sesizarea sa a fost pusă în discuție acum.

La ședința CSP din 30 septembrie, deputatul Lilian Carp a intrat în sală cu un bloc de foi, susținând că, în anul 2011, Alexandr Stoianoglo, fiind deputat și președinte al CSNAOP, a semnat un raport la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care a fost introdusă în legislație sintagma „având efect suspensiv”.

„Această sintagmă a permis reprezentanților companiilor nerezidente, ale căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului prevenire și combaterea spălării banilor, să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a explicat deputatul.

Deputatul mai este nemulțumit și că Procuratura Generală a plătit indemnizații pe concedierea fostului șef al PCCOCS, Nicolai Chitoroagă, deși acesta era cercetat. 

La fel, este incorect că s-a renunțat la învinuirile împotriva lui Veaceslav Platon. Mai mult, potrivit lui, Stoianoglo ar fi beneficiarul unor tranzacții. Platon i-ar fi plătit 5,5 milioane de dolari pentru eliberarea sa.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării