main logo
6073

Procuror: Cavcaliuc va fi reținut și adus în mod forțat la Procuratură

Imediat ce va ajunge în Republica Moldova, liderul Partidului Acasă Construim Europa, Gheorghe Cavcaliuc, va fi reținut.

Procuror: Cavcaliuc va fi reținut și adus în mod forțat la ProcuraturăFoto: știri.md

Procurorul de caz în dosarul „verde de briliant”, Ludmila Zaharia, a declarat pentru NordNews că ordinul de deplasare în interes de serviciu, prezentat de Cavcaliuc, nu este un motiv întemeiat pentru ca acesta să nu se prezinte în fața procurorilor. În prezent, politicianul are statut de învinuit, transmite Știri.md.

„Astfel de cerere a fost depusă, însă acesta nu-i motiv întemeiat pentru a nu se prezenta la organele de urmărire penală. Acesta a indicat doar câteva țări unde se va afla în interes de serviciu, inclusiv țări ca Italia, România. Cu toate acestea, Gheorghe Cavcaliuc are statut de învinuit, însă aceasta nu a fost înaintată din motivul că dumnealui, nemotivat, nu se prezintă. Este anunțat în căutare, în baza Codului de procedură penală care nu prevede anunțarea în căutare internațională sau statală, însă ordonanța de căutare este transmisă spre executare la Inspectoratul de Poliție Sângerei. Dacă acesta nu se va prezenta în mod benevol, în momentul în care va fi la locul aflării, acesta va fi reținut și adus în mod forțat la Procuratură pentru a-i fi înaintată învinuirea. Totodată, imediat ce intră în țară, angajații de la Poliția de Frontieră vor anunța IP Sângerei și acesta va fi reținut”, a declarat Ludmila Zaharia, procurorul de caz.

Totodată, Ludmila Zaharia spune că va cere 200.000 de lei drept compensație pentru prejudiciului moral adus de Gheorghe Cavcaliuc. Este vorba despre lezarea onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale, susține procurorul.

„Dumnealui a depus o cerere de recuzare care a fost respinsă. În cererea de recuzare nu a indicat motivele pe care le vehiculează în presă sau pe pagina sa oficială de Facebook. Consider aceste acuzații nefondate, care nu sunt adevărate. În legătură cu acest caz, am depus în adresa dumnealui o cerere prealabilă din motiv că prin aceste acuzații mi-a defăimat onoarea profesională și mi-a încălcat dreptul la viața privată. Pe lângă încasarea prejudiciului moral am solicitat dumnealui să-și ceară scuze și să dezminte informațiile care au defăimat onoarea și demnitatea mea, dar și a soțului meu. 

Într-adevăr, am solicitat încasarea prejudiciilor morale în sumă totală de 200.000 de lei. Menționez că nu am nevoie de banii lui Cavcaliuc, nu voi încasa niciun leu de la acesta. În cazul în care dumnealui va recunoaște cererea înaintată și va fi de acord să-mi compenseze prejudiciile morale aduse, toți banii solicitați vor fi transferați ca donație în beneficiul unui spital care tratează copii”, a conchis procurorul.

Amintim că, luni, 26 iulie, liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc, a refuzat să apară în fața procurorilor, chiar dacă acum o săptămână acesta declara că se află deja în drum spre R. Moldova, lucru care nu s-a întâmplat nici până astăzi.

Potrivit informațiilor, acesta este acuzat de „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor” și, împreună cu alți patru colegi de-ai săi, urmează să răspundă în fața legii.

Amintim că, pe 6 aprilie, în jurul orei 18:00, trei reprezentanți ai Partidului PACE, în comun cu preşedintele oficiului teritorial al aceluiași partid, au mers la domiciliul lui Tudor Tutunaru, vicepreședintele raionului Sângerei. Aflându-se la intrare în gospodăria acestuia, l-au stropit cu verde de briliant, provocându-i arsuri de gradul I și II la ambii ochi. Aceștia și-au motivat acțiunile prin faptul că Tutunaru s-a vaccinat împotriva COVID-19 înaintea lucrătorilor medicali, fără să-și aștepte rândul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării